Jean Black, brenger van Het Woord, maker van doelpunten

OSS - Voor sommigen is voetbal een religie. Voor Jean Black zijn die twee zaken strikt gescheiden. De rechtsbuiten voetbalt zijn wedstrijden bij FC Oss en preekt zondags het woord van de Heer. "Voetbal is goddeloos."
In zijn witte colbert loopt Jean Black (22) naar voren. In zijn hand de bijbel, in zijn hart de liefde van God. De gelovigen in het zaaltje gaan staan. Handen klappen op elkaar, in kleurige gewaden roepen ze de lieve heer aan. De man die Black aankondigt verheft zijn stem. "Broeder Jean Black, klap voor God, prijs de Heer!", roept hij in de microfoon.
Op de vlucht voor de oorlog
Black is geboren in Congo uit Angolese ouders. Op de vlucht voor de oorlog kwam hij in Nederland terecht. In 2006 debuteerde hij als 17-jarige bij FC Eindhoven. Een club waar hij in totaal drie seizoenen zou spelen. Sinds vorig jaar speelt de rechtsbuiten voor FC Oss.
Jean Black is een buitenbeentje. Dat vinden zijn medespelers, dat vindt zijn trainer ook. Niet alleen als mens, maar ook omdat geloof een belangrijke rol in zijn leven speelt. Zo belangrijk zelfs dat hij zondags zijn medegelovigen vanaf de kansel meesleept in hun geloof voor God. "Als ik preek, ben ik mensen aan het motiveren, neem ik de mensen mee in de aanbidding."
Vol vuur
Het verschil tussen geloof en voetbal is als dag en nacht voor Black. "Voetbal is een hele harde wereld, het christelijk leven is heel warm. Voetbal kan ook wel warm zijn, maar het is wel heel erg verschillend. Het ene is onmenselijk, de ander menselijk. Voetbal is goddeloos."
In het zaaltje van zijn Christelijke gemeenschap steekt hij zijn handen in bevlogen gestiek naar de hemel. Hij zweept mensen op, preekt vol vuur in het Frans, het Nederlands, maar ook in een lokale Congolese taal. Jean Black zoekt God, want hij zoekt zichzelf. "Wat is God? Wie is God? Wat doet Jezus in ons leven? Wat wil Jezus? In het uitvinden van wat Jezus wil, begin ik ook mezelf beter te leren kennen."
Eeuwigheidswaarde
Een voetballer die preekt of een preker die voetbalt. Jean Black weet wat vergankelijk is, weet wat eeuwigheidwaarde heeft en daar past hij zijn ambities in het leven op aan. "Ik word liever beroemd als preker dan als voetballer. Als preker heb ik veel mee zekerheid dat ik het Koninkrijk Gods ga binnen komen," aldus Jean Black, brenger van het woord, maker van doelpunten.
Jean Black komt bezweet van het podium af. Een lied wordt ingezet. De zaal zingt uit volle borst mee. Een kind ligt duimend in zijn moeders armen te slapen. Jean Black neemt plaats en zucht. In de zaal zingt hij mee met de liederen. Zijn ogen gesloten, zijn linkerhand omhoog, zijn rechterhand omklemt een bijbel. Gods wegen zijn ondoorgrondelijk en leiden naar het stadion van FC Oss.
Meer over dit onderwerp:
jean black fc oss preker