Noodweer Brabant blijft uit, overlast vooral in zuidoosten

EINDHOVEN - Het extreme weer in Brabant waarvoor donderdagavond gewaarschuwd was, is meegevallen. Alleen uit het zuidoosten van de provincie kwamen meldingen van wateroverlast en stormschade. Het KNMI gaf een code oranje, de op een na hoogste weerwaarschuwing, af en trok die later weer in.
In de provincie Limburg was er meer overlast door het noodweer.
Wateroverlast in Helmond en Asten
Vanuit Helmond, Asten en Sterksel kwamen meldingen binnen van wateroverlast. In Someren heeft Kiloslagerij Jan Tomassen last van stormschade. Ook in Valkenswaard zorgde het weer voor overlast. Een deel van de Eindhovenseweg is onder water gelopen. In Zuidoost-Brabant zijn diverse oefenwedstrijden in het amateurvoetbal afgelast.
Brand en gesprongen waterleiding na blikseminslag
In Deurne sloeg de bliksem in in een huis aan de Kasteelhoeve. Daardoor brak er brand uit. De brandweer had het vuur in de vrijstaande woning snel onder controle. Ook in een woning aan Het Eind in Haaren brak brand uit na blikseminslag. Daar sprong ook een waterleiding.
Donkere lucht
Vanuit Den Bosch en Eindhoven meldden mensen rond zes uur 's avonds al dat het er erg donker werd. T. van Gulick uit Den Bosch: "Hier wordt het winterdonker in Den Bosch met roze bliksem. Gaat aardig tekeer." In Almkerk was er volgens twitteraar Alweeronline alleen gerommel. Ook mensen uit Oss, Putte en Beek en Donk meldden slecht weer. Weerman Reinier van den Berg meldde donderdagavond rond 18 uur dat Helmond getroffen werd: "Helmond krijgt nu volle laag. Zwaar onweer en bliksem", twitterde hij. Ook om half acht kwamen er nog meldingen van zware buien in Helmond. In Eindhoven werden door het KNMI zo'n 500 ontladingen in tien minuten geteld.
Ballon Fiësta
Het Bredase ballonnenfeest Ballon Fiësta ondervond hinder van het weer. Het gros van de ballonteams kwam donderdagavond niet in actie.
Doden op Pukkelpop
Over de grens in België brak het noodweer al eerder los. Op muziekfestival Pukkelpop bij Hasselt stortte een tent in, en waaide een boom om. Daarbij vielen zeker vijf doden. Volgens weerman Reinier van den Berg trok op dat moment een zware onweersbui over Hasselt richting Limburg. Het zou gaan om een supercel, het zwaarste type onweersbui.
Zware onweer
Het KNMI voorspelde eerder op de dag dat het zuiden van het land te maken krijgt met zware onweersbuien, zware windstoten tot circa 90 kilometer per uur en veel neerslag als regen en onweer. Voor Brabant was code oranje afgegeven, maar die waarschuwing werd donderdagavond om halfnegen ingetrokken.


Meer over dit onderwerp:
weer weeralarm knmi buienradar 112 pukkelpop