Brabanders bij chaos Pukkelpop: “Rennen voor ons leven”

HASSELT - Marieke Janssen (22) uit Valkenswaard ging voor een gezellig festivalweekend naar Pukkelpop. Door het extreme weer op donderdagavond liep het anders. Er vielen zeker vijf doden bij het evenement, daarom is het festival vrijdagochtend alsnog afgelast. Marieke Janssen vertelt haar verhaal aan Omroep Brabant: "Het waaide en hagelde enorm hard. Ik kon met moeite mijn tent vasthouden."

Nauwelijks bekomen van de schrik vertelt Marieke over de hachelijke momenten op het terrein in de buurt van Hasselt. "Ik was met mijn vrienden aan het kijken bij een optreden van Skunk Anansie. Vervolgens ging ik mijn vest halen op de camping, toen het slechter weer werd."
Geen spullen
"Het waaide en hagelde enorm hard. Ik kon met moeite mijn tent vasthouden", aldus Marieke. "Alles is nat. Al zou het festival de komende dagen doorgaan, dan zou ik geen spullen meer hebben om te kunnen blijven slapen."
Naar huis
Marieke heeft daarom besloten naar huis te gaan. "Ik zie nu al mensen die door de modder lopen en naar huis vertrekken. Wij zijn nu ook vervoer aan het regelen."
Balen
De studente uit Valkenswaard houdt een gemengd gevoel over aan haar vertrek. "Na alles wat er gebeurd is, ben je aan de ene kant blij dat je naar huis kunt. Aan de andere kant zouden vrijdag mijn favoriete bands komen. Die mis ik nu."
Geen paniek
De 28-jarige Willem van Hommel uit Eindhoven moet letterlijk rennen voor zijn leven. Hij stond in een tent toen de regen begon. "We zeiden nog: het zal wel meevallen. Totdat we regen in onze nek voelden. Toen zei een vriend: kom we gaan rennen. Toen keek ik naar boven, en toen begon het dak te scheuren. Toen ben ik heel hard mee gaan rennen."
Naar huis
Toch was er volgens de Eindhovenaar geen sprake van paniek. "Er was wel verbazing. Iedereen probeerde vooral te schuilen." Van Hommel is donderdagavond nog naar huis gegaan. "We hebben de weekendtassen op de camping opgehaald, maar de tentjes en de slaapzakken maar laten liggen."
Ongerust
Peter Kesseler, culinair entertainer voor Omroep Brabant Radio, reageerde donderdagavond ongerust. Twee kinderen van zijn ex zaten die bewuste avond op Pukkelpop. "We kregen ze niet te pakken. De netwerken lagen plat. We maakten ons wel even zorgen maar kregen rond half twaalf 's avonds eindelijk bericht dat ze ongedeerd waren."
Noodnummer voor thuisblijvers
De organisatie van Pukkelpop heeft een noodnummer geopend dat te bereiken is op 003211-239 711. Het nummer is bedoeld voor ongeruste familieleden en andere thuisblijvers. Donderdagavond maakte de organisatie bekend dat het festival vrijdag door zou gaan, vrijdagochtend kwam het bericht dat er toch is besloten om het festival niet door te laten gaan. De organisatoren noemen de gebeurtenissen "uitzonderlijk en zeer onvoorspelbaar". Pukkelpop laat weten dat er extra bussen en treinen worden ingezet om alle festivalgangers naar huis te brengen.


Meer over dit onderwerp:
pukkelpop festival noodweer marieke janssen