Vijf doden door noodweer op Pukkelpop, geen Brabanders

HASSELT - Bij het stormdrama op Pukkelpop in het Vlaamse Hasselt zijn geen Brabanders om het leven gekomen. De vijf dodelijke slachtoffers komen allemaal uit Belgiƫ. Er vielen in totaal 140 gewonden. Dat heeft de burgemeester van Hasselt, Hilde Claes, laten weten. Drie van de zes Nederlandse gewonden liggen nog in een ziekenhuis in de buurt van Hasselt.
Slachtoffers
Er zijn tien zwaargewonden gevallen, waaronder drie Nederlanders. Drie slachtoffers vechten nog voor hun leven. Volgens doktoren hebben de meeste slachtoffers verwondingen opgelopen aan het hoofd en de borst.
Afgebroken boomtak
Twee van de dodelijke slachtoffers kwamen om op het festivalterrein, een andere op de camping. Twee mensen zijn in de nacht van donderdag op vrijdag overleden in het ziekenhuis. Eén van de festivalbezoekers zou om het leven zijn gekomen door een omvallende tent.
Een ander is om het leven gekomen toen een boomtak af brak en op het hoofd van het slachtoffer terecht kwam, zo schrijft de NOS. "Zijn hoofd maakte een heel vreemde beweging. Mijn vriendin heeft hem in de armen gepakt. Toen ademde hij nog, maar acht seconden later is hij in de armen van mijn vriendin gestorven", aldus een getuige.
Weerswaarschuwing
Het Belgische Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) had donderdagochtend een waarschuwing met code 'oranje' afgegeven. Dat is de op één na zwaarste categorie. Het instituut is dan ook verbaasd dat de organisator van Pukkelpop verklaarde dat het noodweer als een totale verrassing kwam. "Het noodweer vormde zich zo snel boven Hasselt dat het inmiddels te laat was om code 'rood' af te geven", aldus het KMI.
Hevige onweersbui
Rond kwart over zes in de avond ligt een zware onweersbui boven het festivalterrein van Pukkelpop in Hasselt. Volgens WeerOnline ging het om een bui met aan de zuidkant een boogvorm. Daardoor wordt van achteren lucht in de bui geblazen. Dit zorgt voor een versterking van de windstoten.
"We hebben geluk gehad"
Eén van de festivalbezoekers die angstige momenten beleefde op Pukkelpop is Ted van Hout uit Valkenswaard. Ze was samen met haar zus op het festival. "We zagen donkere wolken op ons af komen en maakten er nog grappen over: 'Er komt mooi weer op ons af', zeiden we." De twee wisten niet dat die donkere wolken voor een enorme chaos gingen zorgen. "We gingen midden in een tent staan om te schuilen. Het vreemde is dat daar mensen stonden te wachten op een optreden. Toen de band vanwege het slechte weer niet op het podium verscheen, joelden ze dat hun band moest komen optreden", legt de aangeslagen Ted uit.
Vrees voor het ergste
De zussen bleven in het midden van de tent staan. "We dachten dat het daar veilig was. De technici bleven daar ook staan, dus dat zat wel goed." De situatie verslechterde snel. "Inmiddels zagen we een tent instorten, lichtmasten die omvielen en vlaggen die scheef hingen." Ted besluit om samen met haar zus Puk te vluchten uit de tent. "We renden naar de camping om onze spullen te pakken en te vertrekken." Ondertussen zagen ze festivalbezoekers op de grond liggen. "Ik vreesde het ergste."
'Tent begon te schudden'
Peter Criellart en zijn vriendin Rowie Verhagen uit Oosterhout verbleven tijdens de storm in hun tent. "Die begon helemaal te schudden." De storm duurde ongeveer tien minuten. In die korte tijd veranderde de feeststemming in een complete chaos. "We zagen een boom omvallen op een tent. Daar lagen twee mensen in die het vermoedelijk niet hebben overleefd."
Geen verwijten
Dat er een weeralarm was afgegeven met code 'oranje' wisten de meeste festivalbezoekers niet. "Dat is niet omgeroepen, maar al zouden ze dat wel doen dan was dat toch niet te horen door al die herrie." De Valkenswaardse heeft dan ook geen kritiek op de organisatie. "Die tenten die zijn omgevallen staan al jaren onder hevige omstandigheden en nog nooit was er zoiets gebeurd." Peter en Rowie hebben net als Ted geen verwijten naar de organisatie toe. "Hier kon niemand iets aan doen."
Gebrek aan informatie
Onder meer culinair entertainer van Omroep Brabant Peter Kesseler zat donderdagavond in de rats. Twee kinderen van zijn ex zaten op het festival in België toen de storm uitbrak. "We kregen pas 's avonds rond halftwaalf contact met de kinderen." Het gebrek aan informatie was een groot probleem. Kesseler werd niet veel wijzer van berichten in de Belgische media maar kwam vooral aan info op Facebook en Twitter.
Sociale media solidariteit
Op Twitter ontstond donderdagavond dan ook een spontane solidariteitsactie onder de naam #Hasselthelpt. Onder de noemer #ppok lieten bezoekers op Twitter aan het thuisfront weten dat ze ongedeerd waren. Ook is er een website in het leven geroepen waarop mensen kunnen melden als ze ongedeerd zijn.
Lowlands-bezoekers geschokt
Bij het Nederlandse muziekfestival Lowlands is het nieuws van het drama in Hasselt hard aangekomen. Omroep Brabant-redacteur Pricilla Molle is op Lowlands en las het nieuws donderdagavond via Twitter. "Het is heel onwerkelijk. Nadat het nieuws bekend werd, was het eerste wat je tegen anderen zei: 'Heb je het al gehoord?'. Iedereen praatte erover."
"Er was donderdagavond geen aanpassing van het programma op Lowlands. Er werd niet bij de gebeurtenissen in Hasselt stilgestaan", vertelt de Eindhovense. Bij de start van de tweede dag van het muziekfestival is vrijdag stilgestaan bij het drama in Hasselt.
Pukkelpop trekt jaarlijks zo'n 60.000 bezoekers, van wie er enkele duizenden uit Nederland en vooral Brabant en Limburg komen. Het is nog niet bekend of er volgend jaar een nieuwe editie van Pukkelpop wordt georganiseerd.