Wateroverlast en stormschade door noodweer in Brabant

EINDHOVEN - Zwaar onweer heeft in Brabant voor veel wateroverlast gezorgd. Vooral het oosten is getroffen door het noodweer. Weerinstituut KNMI heeft dinsdagmiddag een waarschuwing met code 'oranje' voor extreem weer op dinsdagavond ingetrokken.
Het noodweer heeft veel schade aangericht in Brabant. Er zijn geen gewonden gevallen. Wel zijn er veel meldingen binnengekomen van wateroverlast en blikseminslagen. Tunnels in het centrum van Eindhoven waren een tijd lang afgesloten, maar werden tegen vijf uur weer vrijgegeven. Er viel zo'n 30 tot 35 milimeter neerslag in Eindhoven. In Sint Hubert werd met 43,1 millimeter de meeste neerslag gemeten. De Dommel trad bij Eindhoven buiten de oevers.
Zeer actief onweer
Het onweer dat dinsdag over Brabant trok was zeer actief, met ongeveer 5000 elektrische ontladingen in 2 uur tijd. Dat meldt WeerOnline.nl. Volgens een woordvoerder gebeurt het slechts enkele keren per jaar dat er zoveel ontladingen zijn.
Blikseminslagen
Bij de brandweer Brabant Noord-Oost kwamen vooral meldingen binnen van wateroverlast vanuit het Land van Cuijk. Twee keer is de bliksem ingeslagen. In één geval ontstond hierdoor brand in een woning aan de Hoofschestraat in Grave. Een blikseminslag in een huis aan de Hapseweg in Cuijk bleef zonder ernstige gevolgen.
In Baarle-Nassau moesten na een brand door blikseminslag in een veeschuur zes kalveren worden afgemaakt.
Twee woningen aan de Prinses Beatrixstraat in Oisterwijk raakten onbewoonbaar doordat de bliksem insloeg in de schoorsteen. Dat gebeurde even voor halfvier. De meterkast is volledig van de muur geslagen. De schade aan de woningen is aanzienlijk. De wijk Westeind kwam bovendien zonder stroom te zitten. Ook internetten, tv kijken en bellen was niet mogelijk
Plafond naar beneden in Hapert
Bij textielbedrijf Eagle Group aan de Industrieweg in Hapert is het plafond gedeeltelijk naar beneden gekomen. Waarschijnlijk zit er een gat in het dak. De medewerkers durven de textielmachines niet meer aan te zetten, omdat de bedrading door het plafond loopt. De schade wordt geschat op 30.000 euro. Een paar panden verder is de Praxis gesloten vanwege wateroverlast. Aan het eind van de middag ging de winkel weer open.
Lekke banden door putdeksels
De weekmarkt in de Eindhovense binnenstad liep weinig schade op door het noodweer. De buurtbrigadier in het stadsdeel Stratum meldt op Twitter dat veel automobilisten met lekke banden langs de kant van de weg stonden doordat putdeksels omhoog kwamen. Automobilisten probeerden zich in Eindhoven een weg te banen door het water.
Kanovaarders gered
Vijftien kanovaarders zijn dinsdagmorgen gered toen zij op de Dommel bij Valkenswaard in de problemen kwamen.
Donker als de nacht
Automobilisten meldden dinsdagmorgen dat ze op de A27 bij Breda enorm slecht zicht hadden. Het zou 'spoken' op de snelweg. In Eindhoven was het korte tijd zo donker dat het leek of de nacht was aangebroken.
Vliegveld weinig last
Het vliegverkeer op Eindhoven Airport had weinig last gehad van het noodweer. Eén vertrekkende vlucht liep vertraging op doordat passagiers niet aan boord konden. Andere vluchten konden op tijd vertrekken of landen.
PSV moest de training op De Herdgang staken vanwege het noodweer.
T-Mobile onbereikbaar
Door het noodweer was het netwerk van telecomprovider T-Mobile niet of slecht bereikbaar in Brabant. Klanten van T-Mobile konden niet bellen en internetten met hun mobiele telefoon. Ook klanten van Vodafone zouden te kampen hebben gehad met netwerkproblemen.
Maandagavond heeft zwaar onweer ook al schade aangericht in het oosten van Brabant.

Meer over dit onderwerp:
onweer noodweer knmi weer 112 wateroverlast