Liempdse pastoor Norbert van der Sluis weigert uitvaart vanwege euthanasie

LIEMPDE - Pastoor Norbert van der Sluis uit Liempde heeft een uitvaart geweigerd, omdat de man was overleden na euthanasie. De familie van de overledene moest daarom noodgedwongen uitwijken naar Sint-Oedenrode, waar hij wel een kerkelijke uitvaart kreeg. Het kerkbestuur vindt dat de pastoor excuses moet aanbieden.
Het bisdom Den Bosch kan niet zeggen welke pastoor goed is omgegaan met de uitvaart. Pastoor Norbert van der Sluis wilde in Liempde geen uitvaart voor de man verzorgen. Pastoor Vincent Blom in Sint-Oedenrode deed het vervolgens wel. Het bisdom wijst actieve euthanasie af. Toch zegt het bisdom dat niet te zeggen is dat de ene pastoor gelijk heeft en de andere niet.
Eindverantwoordelijkheid bij de pastoor
De pastoor van Liempde handelde volgens het bisdom volgens de regels van de Rooms-Katholieke Kerk. Die wijst actieve euthanasie af. Maar een pastoor die de uitvaart vervolgens overneemt, handelt niet per se tegen het kerkelijk recht. "Er kunnen altijd verzachtende omstandigheden zijn waardoor een pastoor zonder gewetensbezwaren een uitvaart kan begeleiden'', aldus de woordvoerder van het bisdom Den Bosch. "De eindverantwoordelijkheid ligt bij de pastoor, niet bij de kerk."
Naar eer en geweten
De Liempdse pastoor zegt naar eer en geweten gehandeld te hebben. "Voordat de man stierf door euthanasie wilde ik pastoraal nog iets betekenen. Ik was graag met hem in gesprek gegaan over andere mogelijkheden en mijn standpunt uit te leggen, inclusief de mogelijke consequenties."
Commotie
In Liempde is commotie ontstaan over het optreden van de pastoor. "Ik snap dat mensen het moeilijk te rijmen vinden", zegt Van der Sluis. "Ik ben niet wereldvreemd, maar ik heb er moeite mee dat er mensen zijn die vinden dat de kerk zich aan moet passen aan deze moderne tijd." De pastoor zegt geen contact meer te hebben gehad met de familie, maar staat daar wel open voor. "Ik wacht een gelegen moment af, maar nu nog niet omdat het te vers is."
Duidelijke communicatie
Priesters wordt gevraagd het standpunt van de kerk duidelijk met de betrokkenen te communiceren. Pastoor Norbert van der Sluis zou dat ook hebben gedaan. "Priesters moeten tot het laatst toe liefde en zorg geven aan de persoon en uiteindelijk hem of haar aan God toevertrouwen", aldus de verklaring van het bisdom. De woordvoerder wil verder niet op de kwestie ingaan.
Geen collega gevraagd
Het kerkbestuur vindt dat de pastoor zijn excuses moet aanbieden en zijn beleid moet wijzigen. Doet hij dat niet, kan er beter een andere pastoor komen. Vice-voorzitter Tini van den Berg zegt dat het kerkbestuur dat zo aan het bisdom Den Bosch heeft laten weten. Het kerkbestuur is verontwaardigd dat de pastoor geen collega wilde vragen om de uitvaart te verzorgen.
Postume straf voor overledene
Volgens de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde is het voor het eerst sinds 2002 dat een katholieke geestelijke openlijk weigert de uitvaart te verzorgen van iemand die euthanasie heeft laten plegen. "Het lijkt wel een kerkelijke straf die de overledene postuum wordt opgelegd", aldus directeur Petra de Jong. In 2002 werd euthanasie een wettelijk recht in Nederland.
Meer over dit onderwerp:
uitvaart pastoor liempde norbert van der sluis