Reactie op overlijden Guus van Hove: "Ik moet er niet aan denken daar te verdwalen"

TILBURG - De Amerikanen durven er hun vingers niet aan te branden: de route door het Joshua Tree National Park. In hartje zomer met temperaturen rond de 45 graden wordt een bezoek aan het park zeer afgeraden. Angela van der Heijden uit Son heeft net als de overleden directeur van popcentrum 013, Guus van Hove, gewandeld door de kurkdroge woestijn in Californië. "Ik moest er niet aan denken om daar te verdwalen."
De hitte in het park is ondraaglijk. Amerikanen begrijpen niet dat toeristen het park bezoeken in de zomer. "Je moet er niet heen gaan zonder ten minste een heleboel flesjes water", reageert een van de lezers op de website Huffington Post. Toch laten niet alle toeristen het Joshue Tree National Park links liggen.
Wandelroute
Samen met haar twee zoons van elf en veertien jaar bezocht ze het park. "We zouden een route gaan lopen met een afstand van ongeveer één kilometer. Na een half uur waren we nog steeds niet bij het einde van de route. De Amerikanen raden aan om terug te keren als de helft van het water op is. Dat hebben we gedaan."
"Thuis beeldt Angela de situatie van Guus van Hove in. "Ik moet er niet aan denken om daar te verdwalen. Je komt er niemand tegen. Ik heb er echt slecht van geslapen."
Veel reacties
Er wordt geschokt gereageerd op het overlijden va Guus van Hove (44), directeur van popcentrum 013 in Tilburg, en zijn vriendin. Van Hove was op rondreis door Amerika toen zich een drama afspeelde in de woestijn van het Joshua Tree National Park in de Amerikaanse staat California. Van Hove en zijn vriendin werden maandag levenloos gevonden in het woestijnpark.
Verslagenheid bij 013
Bij 013, waar Van Hove sinds 1 mei 2003 directeur was, heerst 'enorme verslagenheid' door het nieuws. Alle shows van deze week zijn afgelast. 013 laat in een persbericht en op de website weten: "Het verschrikkelijke nieuws is bij familie, vrienden en personeel van 013 zeer hard aangekomen." Bestuursvoorzitter Walter Hamers van 013 noemt de dood van Van Hove 'een groot verlies voor Tilburg'. Van Hove wordt gezien als iemand die met 'hart en ziel' werkte voor 013 en '013 met zijn tomeloze energie gemaakt heeft tot wat het nu is'.
Lokale politiek geschrokken
Wethouden Jan Hamming van Tilburg laat tegenover Omroep Brabant weten kapot te zijn van het nieuws. "Guus was in de kracht van zijn leven. Hij wilde de jeugd helpen en de jongerencultuur op een positieve manier beïnvloeden. Daarnaast was hij een prettig mens in de omgang." Ook over de werkzaamheden van Van Hove is Hamming louter positief. "Hij straalde gezag uit, was energiek en kwam met veel ideëen. Ook ging hij moeilijke zaken niet uit de weg. In het crisisjaar 2009 moest hij zes van de 47 medewerkers ontslaan. Hij deed wat moest gebeuren. Ook pakte hij projecten aan die niet per definitie winst zouden maken. Deze deed hij dan voor het maatschappelijk belang."
Cultuurwethouder Marjo Frenk zegt geschokt te zijn door het nieuws. "Het is ingeslagen als een bom. Namens het stadsbestuur deel ik mijn medeleven met de familie van Guus en zijn partner."
Joost van Puijenbroek van TROTS spreekt van een 'vreselijke tragedie'. Via het forum van Omroep Brabant liet hij eerder weten: "Via deze weg wil ik mijn medeleven betuigen aan de familie, vrienden en collega's van Guus en hen veel sterkte wensen in deze moeilijke tijd".
Verslagenheid onder branchegenoten
Dichter, cabaretier en presentator Frank van Pamelen kreeg een paar dagen geleden nog een sms'je van Van Hove. "Niet te bevatten. Vrijdag nog sms vanuit VS. Vandaag bericht dat jij en je vriendin er niet meer zijn. RIP Guus van Hove. 013 sterkte." Vanuit de popwereld komen reacties van de Tilburgse rockband Destine en de Effenaar binnen. Destine laat weten "geschokt te zijn". De Effenaar in Eindhoven wenst de collega's in Tilburg "veel sterkte".
Van Hove werd in 1967 geboren in Luyksgestel en woonde in Tilburg. Hij was een groot PSV-fan.