Vijf tips voor beginnende studenten

EINDHOVEN - Voor veel studenten begint volgende week een nieuwe fase in hun leven. Na jaren voortgezet onderwijs maken ze de stap naar het studentenleven. Na een wekenlange vakantie is het moeilijk om weer op te starten, zeker op een nieuwe school.
Met hulp van Evelien Peelen van StudentenCoaching zetten we een aantal tips op een rijtje waarmee je goed van start kunt gaan.
1 - Durf hulp te vragen
Dit is de belangrijkste tip volgens Peelen: "Als je ergens mee zit of iets niet snapt moet je meteen om hulp vragen. Niet alleen als je de lesstof niet snapt, maar ook als je bijvoorbeeld de lift niet kunt vinden." Op die manier kun je er voor zorgen dat je niet meteen achter loopt.
2 - Hou je vakantiegevoel vast
Het klinkt niet echt logisch, maar toch is het zo: je moet zoveel mogelijk het ontspannen gevoel van de vakantie vasthouden. Dat betekent natuurlijk niet dat je moet doen alsof je vakantie hebt, maar je moet net als in de vakantie de dingen positief en ontspannen bekijken. Zo kun je een frisse start maken, ondanks alle nieuwe indrukken.
3 - Begin goed voorbereid
Een goede voorbereiding is het halve werk, zo blijkt vaak in de praktijk. Peelen: "Zorg dat je goed weet wanneer je ergens moet zijn en lees de handleidingen." Ook het raadplegen van de internetpagina's van de opleiding ligt voor de hand. Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan.
4 - Sta open voor nieuwe dingen
Bij een nieuwe opleiding krijg je te maken met veel dingen die nieuw voor je zijn. "Je moet echt openstaan voor nieuwe dingen, nieuwe mensen ontmoeten en ook jezelf laten zien en kennen", aldus Peelen. Als je snel nieuwe vrienden maakt, voel je je snel op je gemak. Ook moet je niet te snel oordelen: "Laat alles op je afkomen en zeg niet te snel dat iets slecht is."
Studiefinanciering
Iedere student krijgt een tegemoetkoming voor de kosten die moeten worden gemaakt tijdens de studie, de zogeheten studiefinanciering. De grootste kostenposten voor studenten zijn het jaarlijkse collegeld, de kosten voor de studieboeken en de eventuele aanschaf van een laptop. Studenten die op kamers wonen kunnen rekenen op een nog grotere kostenpost. De vijfde en laatste tip komt van Daniël Blok van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
5 - Leen geen geld
Hoewel geld lenen voor sommigen onvermijdelijk is moet je het toch proberen te voorkomen: "Zo voorkom je een hoge studieschuld na je afstuderen", aldus Blok. Studenten moeten binnen tien jaar een diploma op zak hebben, anders moeten zij hun studiefinanciering en openbaar vervoerskosten terugbetalen.
Online hulpmiddelen
Studenten die moeite hebben met bijvoorbeeld plannen of het leren van tentamens, kunnen hun toevlucht zoeken op internet. Er zijn verschillende tests en trainingen te vinden waarmee je jouw studiemethoden kunt verbeteren.
Meer over dit onderwerp:
studenten vakantie tips college