Overlevende Joshua Tree National Park: 'Ik bleef in kloof zitten'

TILBURG - Guus van Hove (44) en zijn Duitse vriendin Helena Nuellet (38) stierven deze week tragisch in het bloedhete Amerikaanse Joshua Tree National Park. Zij kwamen door uitdroging om het leven. De Amerikaan Edward Rosenthal (64) onderging hetzelfde lot - en overleefde.
De directeur van Poppodium 013 in Tilburg was samen met zijn vriendin op reis toen ze de zogeheten Black Eagle Mine Road insloegen, een onherbergzame weg dwars door het park. Het zandpad loopt dwars door de kale woestijnvlaktes. De overheid waarschuwt de fanatieke bezoekers voor het onheilspellende gevaar. En adviseert bezoekers altijd een auto met vierwielaandrijving te gebruiken. Door een onbekende oorzaak kregen Van Hove en Nuellet autopech. Ze overleden enkele uren later.
'Blijf in de auto zitten'
Bij televisiekanalen als Discovery en National Geographic zijn survivalprogramma's vaste kost. Deskundigen leggen in een bondig uurtje uit wat je wel en wat je niet moet doen in de verste uithoeken van onze planeet. Zoek overdag een koel plekje op en ga alleen 's nachts lopen. Zo voorkom je dat je snel uitdroogt. Wim Muller (56) uit Veldhoven vult aan in het Algemeen Dagblad. Hij is net een maand terug uit het park. Als het fout gaat, moet je in de auto blijven zitten met de motor en de airco aan, legt hij uit. "Pas als het begint te schemeren, moet je lopen."
Rosenthal
De Amerikaan Rosenthal deed hetzelfde. De hiker zat zes dagen vast in de woestijn. Hij overleefde naar eigen zeggen door met zijn eten en drinken in een kloof te blijven. Lopen deed hij alleen in de koele schaduw. Hij verloor in die dagen ruim negen kilo. Rosenthal was zo zwak dat hij niet kon opstaan toen een helikopter hem kwam redden.
Dodge Charger
Maandagavond werd het levenloze lichaam van Van Hove op de weg gevonden. Zo'n anderhalve kilometer verder zijn vriendin. Hun zwarte Dodge Charger stond er acht kilometer verderop verlaten bij. 's Middags bezochten ze het park; waarschijnlijk liepen ze overdag. De bloedhete woestijn is het stel uiteindelijk fataal geworden.