Bisdom vervangt pastoor van Liempde tijdelijk

LIEMPDE - Het bisdom Den Bosch heeft de Liempdse pastoor Norbert van der Sluis voor de komende twee weken vervangen.
Van der Sluis weigerde onlangs de uitvaart te verzorgen van een man die voor euthanasie had gekozen. Volgens het bisdom is niemand gebaat bij meer commotie rond deze zaak. Daarom zal de mis komend weekend worden verzorgd door kapelaan Van Overbeek, de vaste vervanger van de pastoor.
Begrip voor bisdom
Van der Sluis heeft begrip voor het standpunt van het bisdom. Van der Sluis: "Niemand is erbij gebaat als dit conflict nog verder escaleert, ook het kerkbestuur niet. Ik zal dit weekend dan ook gewoon de mis bijwonen en misschien doe ik er zelf nog wel één in een andere kerk, maar in elk geval niet in Liempde."
Gesprek met kerkbestuur
Hulpbisschop Mutsaerts zal op zaterdagavond 3 september na de mis van halfzeven een gesprek hebben met het kerkbestuur en de parochianen in Liempde. Mutsaerts gaat die mis voor. Het gesprek begint om halfacht in zaal Kloosterhof in Liempde.
Naar eer en geweten
De familie van de overledene moest door de weigering van Van der Sluis uitwijken naar Sint-Oedenrode, waar pastoor Vincent Blom de uitvaart deed. De pastoor in Liempde zegt naar eer en geweten te hebben gehandeld, maar hij snapt dat mensen het moeilijk te rijmen vinden.
Vertrouwensbreuk
Woensdag liet het kerkbestuur aan het bisdom Den Bosch weten niet meer verder te willen met pastoor Van der Sluis. Vice-voorzitter Tini van den Berg sprak van een vertrouwensbreuk. Het kerkbestuur eiste excuses van pastoor Van der Sluis maar die heeft de pastoor tot nu toe niet aangeboden.
Meer over dit onderwerp:
norbert van der sluis pastoor euthanasie