Kunstenaars op zoek naar geld via website

TILBURG - Voor de Bossche musicus Michiel van de Weerthof is het 'een hoop geld'. De 3.700 euro die hij nodig heeft voor zijn derde cd met de titel 'Hoi'. Muzikaal is het werkstuk voor het grootste deel al af, maar Michiel wil graag een mooi werkstuk afleveren. Dus niet zelf cd'tjes branden, maar er echt één laten persen, mét een boekje waar beeldend kunstenaars aan meewerken.
Michiels cd is één van de vier projecten waar Brabanders geld voor kunnen geven via de website Voordekunst.nl. De site gaat op 1 september in de lucht en is een initiatief van het BKKC, het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (BKKC) in Tilburg.
Crowdfunding
De site Voordekunst.nl bestaat ongeveer een jaar. Tot nu toe zijn het vooral Amsterdamse kunstenaars die de site gebruiken voor wat in het Engels zo mooi 'crowdfunding' heet. En zij hebben er goede ervaringen mee. Een groot deel van de kunstenaars krijgt het bedrag binnen waar ze op gehoopt hadden. De spelregels zijn simpel. Het BKKC bepaalt welke projecten op de site komen. Elk project krijgt een bepaalde periode om zich te bewijzen. Deervaring leert dat als het geld er binnen twee maanden niet is, dat het dan waarschijnlijk nooit komt. Het laatste criterium is dat de kunstenaars zelf hun best moeten doen om op allerlei manieren aandacht te vragen voor de site en voor hun plan.
Financiële steun
Het publiek kan de site afstruinen naar kunstenaars die ze graag steunen. Bij elk plan staat hoe veel geld er nodig is en hoe veel er al binnen is. Brabant voordekunst krijgt ook hulp van de Provincie Noord-Brabant. De Amsterdamse ervaring leert dat projecten die al een bedrag binnen hebben, een grotere kans hebben op steun van het publiek.