D66 wil vrijdenkersruimte in Eindhoven

EINDHOVEN - D66 in Eindhoven wil graag de Vrijdenkersruimte die tot voor kort in de Tweede Kamer te vinden was een plekje geven ergens in Eindhoven. De Vrijdenkersruimte was een initiatief van de VVD en de PVV. Zij stelden er spotprenten en kunstwerken ten toon waarover veel ophef was of die verboden werden.
In de Vrijdenkersruimte hing bijvoorbeeld een affiche met het hoofd van Geert Wilders alsof het stond afgebeeld op een sigarettenpakje van het denkbeeldige merk 'Extremist' met daaronder de waarschuwing 'Brengt u en de samenleving ernstige schade toe'.
Ook was er ruimte voor een schilderij van Ellen Vroegh met twee naakte danseressen dat ooit verwijderd werd van een tentoonstelling op het gemeentehuis van Huizen.
De Vrijdenkersruimte is inmiddels opgeheven. Kunstenaar Jonas Staal heeft voor een tentoonstelling in het Van Abbemuseum in 2010 een kopie van de ruimte gemaakt waarin ook de originele kunstwerken van de Haagse Vrijdenkersruimte hingen. Die complete installatie is nog steeds opgeslagen in het depot van het Van Abbemuseum.
D66 in Eindhoven stelt nu voor dat kunstwerk ergens in Eindhoven weer op te bouwen. Volgens de fractie is het 'een mooie kans' om in Eindhoven 'het belang van de vrije expressie' te onderstrepen.