De Brabantse zomer: te nat, te koud en te weinig zon

EINDHOVEN - Te nat, te koud en weinig zonuren, zo zag de Brabantse zomer van 2011 eruit. Net als elders in het land viel er meer regen dan normaal. En sinds 2006 is er geen hittegolf meer te bekennen in ons kikkerlandje.
Het KNMI meldt dat de zomer van 2011 de natste zomer van Nederland is sinds 1906. Opmerkelijk is dat de lente juist de droogste was van de afgelopen eeuw, met 49 millimeter tegen normaal gesproken gemiddeld 172 millimeter regen.
Zuidoost-Brabant het meest droog
Volgens weerinstituut Meteo Consult is Zuidoost-Brabant het meest droog gebleven. Al viel daar ook meer regen dan gemiddeld vertelt Grieta Spannenburg van Meteo Consult. "De neerslagnorm voor Brabant is ongeveer 180 - 210 millimeter. Met ruim 300 millimeter neerslag deze zomer zitten we daar dus ruim boven."
Hoeveel regen viel er dit jaar in Brabant?
-In juni viel tussen de 90 en 110 millimeter, met in het Zuidoosten slechts 60 millimeter en in delen van centraal-Brabant tot 130 millimeter.
- In juli viel er tussen de 110 en 140 millimeter regen. In het westen en het midden tot 160 millimeter en in het Zuidoosten 90 millimeter.
- In augustus viel 90 millimeter regen in het westen tot 150 millimeter in het oosten van de provincie.
Hoe was de Brabantse zomer van 2011 in vergelijking met vorige zomers?
- De zomer van 2010 was nat maar tegelijkertijd ook warm.
- In 2009 hadden we een warme zomer met een normale hoeveelheid neerslag en zonnig.
- 2008 was vrij warm, nat en met een normale hoeveelheid zon.
- In 2007 was het vrij warm en zeer nat, er viel toen zo'n 400 - 280 millimeter regen (van west naar oost).
- De zomer van 2006 was zonnig en zeer warm. We hadden in dat jaar onze twee laatste hittegolven.
Spannenburg: "Opvallend is het dat we in 2006 'vreesden' dat we elk jaar een hittegolf zouden krijgen. Maar, tot nu toe, niets van dat alles."
Wat gebeurde er in Brabant vanwege het slechte weer?

29 juni: Vught verandert in oorlogsgebied
Heel Brabant maar vooral Vught, Boxtel en Esch werden zwaar getroffen door noodweer. Vught zag eruit als een oorlogsgebied met omgewaaide bomen en ingestorte huizen. Tientallen huizen en auto's raakten beschadigd. Een baby ontsnapte aan de dood toen een boom op het huis viel, grote brokken puin vielen net naast de baby's ledikantje. Victor Kaspers filmde die avond een spectaculaire windhoos in Waalwijk en gooide daarmee hoge ogen op YouTube.
14 juli: Evenementen afgelast
Die donkere donderdagavond werden evenementen afgelast vanwege regen, onweer en harde windstoten. Eindhoven Ballooning ging die avond niet door, Circus Herman Renz lastte de show af en de shows van Raveleijn in de Efteling werden geschrapt.
18 augustus: Het valt een keertje mee
Het extreme weer waarvoor gewaarschuwd werd, viel uiteindelijk mee. Alleen uit het zuidoosten van de provincie kwamen meldingen van wateroverlast en stormschade.
23 augustus: Het wordt midden op de dag donker boven Eindhoven
Zwaar onweer zorgde in Brabant voor veel wateroverlast. Tunnels in Eindhoven liepen vol water. Lantaarns sprongen spontaan aan omdat het plotseling heel donker werd in de stad.