Tilburg krijgt een huttendorp: De Vlek

TILBURG - Wie op het Tilburgs station op de trein staat te wachten, krijgt de komende week met een compleet ander uitzicht te maken. Bij de oude locomotievenloods - nu nog een leeg terrein waar het gras tussen de tegels omhoog schiet - verrijst vanaf zaterdag een tijdelijke nederzetting: huttendorp De Vlek.
Het idee is van grafisch ontwerpster Petra Janssen en de gemeente Tilburg was de eerste die er wat in zag. Janssen nodigde architecten, ontwerpers en kunstenaars uit om een reeks bijzondere en tijdelijke gebouwen neer te zetten. Ze hoopt dat het een inspiratiebron is voor de bouwers die elkaars werk kunnen bekijken en voor de Tilburgers die ook allemaal welkom zijn.
Een probeersel
Het eerste huttendorp is voor de bedenkers een probeersel. Ze moeten nog ondervinden hoe het allemaal gaat verlopen. Maar ze hebben wel ambitie. Ze zoeken naar meer plekken in de provincie waar in de zomer van 2012 huttendorpen kunnen verrijzen en uiteindelijk willen ze ook deel uitmaken van Brabant Culturele Hoofdstad 2018.
Toren gevuld met bier
Op het terrein achter het station liepen vrijdagmiddag de architecten van het Rotterdamse Bureau 2012 te denken over de kinderspeelplaats die ze gaan bouwen. En ontwerpers van de Eindhovense groep La Bolleur keken of hun watertoren op de plek past die ze kregen toegewezen. Die toren wordt straks gevuld met het bier dat ze de afgelopen tijd in hun studio hebben gebrouwen. 'We dachten, wat heeft zo'n nieuw dorp nu als eerste nodig,'zegt één van hen. Het antwoord? Inderdaad: 'Bier!'.
Bouwen begint zaterdag
Zaterdagmorgen wordt er begonnen met bouwen. Vanaf donderdag is er in het huttendorp ook een heel programma met kleine voorstellingen en optredens.

Meer over dit onderwerp:
huttendorp tilburg