Erehaag bij afscheid van Guus van Hove in 013 Tilburg

TILBURG - Onder begeleiding van de door Guus van Hove geliefde fado-muziek werd maandagavond afscheid genomen van de oud-013-directeur en zijn vriendin Helena Nuellet. Het Tilburgse popcentrum 013 vormde het decor voor de herdenking van het tweetal dat twee weken weken geleden omkwam tijdens hun vakantie in Amerika.
In de poptempel was een speciale ruimte ingericht waar de kisten stonden en er was een mogelijkheid om het condoleanceregister te tekenen. 's Avonds was er een besloten bijeenkomst. Hier bracht fado-zangeres Cristina Branco haar muziek ten gehore. Op en voor het podium lagen verschillende kransen en onder meer burgemeester Noordanus van Tilburg sprak mooie woorden waarin nogmaals het ongeloof en de verbijstering van de stad spraken.
Erehaag
Na de bijeenkomst werden de kisten in de lijkwagen gezet, die vervolgens door een erehaag reed die reikte tot het einde van de straat. Onder luid applaus werd afscheid genomen van Guus van Hove en zijn vriendin. "Zoals het hoort", aldus één van de aanwezigen.
Drukte gedurende de dag
Gedurende de dag druppelden mensen binnen die in stilte de twee wilden herdenken. Dat deden zo'n 500 mensen. Onder de belangstellenden veel instellingen en organisaties die nauw samenwerkten met 013 zoals Theaters Tilburg, de Rockacademie en de gemeente Tilburg.
Theaters Tilburg
Een van de eerste bezoekers maandagochtend was Leo Pot, oud-directeur van Theaters Tilburg. "Het was iemand die altijd vol ideeën zat en veel voor de stad wilde betekenen. Naast een goed mens een fantastische collega. Het is heel onwezelijk om hem te moeten missen. Onvoorstelbaar", aldus Pot. Die opvatting deelt ook hoogleraar cultuur Arnoud-Jan Bijsterveld. "Hij deed zoveel voor de stad Tilburg. Hij heeft ook 013 naar een hoger plan getild."
Cultuur
Ook PvdA-raadslid Tine van de Weyer nam afscheid van Guus van Hove. "Ik kende Guus goed. Ik ben zelf beeldend kunstenaar. We kwamen elkaar overal tegen. Hij was erg geïnteresseerd in de cultuur en vocht daarvoor. Hij was vooruitstrevend in de Tilburgse politiek om dingen voor elkaar te krijgen. Hij stond op een veel breder podium dan alleen de kunst en cultuur. Een enorm gemis."
Herdenkingsdienst
De hele dag was er de mogelijk om Guus en Helena te herdenken in 013. Maandagavond begon om acht uur een openbare herdenkingsdienst met familie, vrienden, collega’s en andere belangstellenden. Woensdag wordt het tweetal in besloten kring begraven. "We hebben er bewust voor gekozen voor een openbare herdenkingsdienst in 013, omdat Tilburg en 013 zo verweven zijn met elkaar. Op deze manier geven we de stad de mogelijkheid om afscheid te nemen", vertelde bestuursvoorzitter Walter Hamers van 013. Guus van Hove had gastvrijheid hoog in het vaandel staan. "Hij vond dat we altijd gastvrij moesten zijn."
'Eindelijk afscheid nemen'
Hamers vond het fijn dat ze eindelijk afscheid konden nemen van Guus van Hove en zijn vriendin Helena Nuellet. "Het was erg frustrerend voor de medewerkers, want het duurde erg lang voordat het stoffelijk overschot uit Amerika kwam. Nu kunnen we eindelijk afscheid nemen."

Meer over dit onderwerp:
poppodium 013 guus van hove afscheid