Valkenier redt zijn arend uit het water

HANK - Valkenier Ruben van Maaren heeft zondag tijdens een roofvogelshow op de Highland Games in Hank, het leven van zijn savannearend gered. De vogel was in het water terecht gekomen, nadat een loslopende hond de roofvogelshow had verstoord. Er moest iets gebeuren, want een savannearend kan niet zwemmen.
De geschrokken arend raakte door de hond gedesoriënteerd en landde in het nabijgelegen Kurenpoldermeer. "Een zeearend kan zich prima redden in het water, maar een savannearend niet. Zijn verenpak is hier niet voor gemaakt. Grote kans dus dat ie zou verdrinken", aldus de valkenier. Daarom bedacht Van Maaren zich geen moment, trok zijn broek uit en sprong het water in.
Halverwege dacht ik: ik red het niet
Doordat Van Maaren zijn leren handschoen boven het water hield, kon de arend hier bovenop klimmen. Met de vogel op zijn handschoen zwom de valkenier terug naar de kant. "Halverwege dacht ik: ik red het niet. Het was zo zwaar om die vogel boven het water te houden en ook nog te zwemmen. Maar gelukkig hield ik het vol."
Alleen nog wat spierpijn
Onder grote belangstelling en applaus bereikte de valkenier de oever. Met de arend gaat het inmiddels weer prima. Van Maaren zelf zegt nog behoorlijk wat spierpijn over te hebben gehouden van zijn reddingsactie.
Meer over dit onderwerp:
roofvogelshow hank savannearend valkenier