Burgemeester Noordanus: "Inval Grass Company was toevalstreffer"

TILBURG/DEN BOSCH - De inval afgelopen donderdag bij een distributiecentrum van de Grass Company was een toevalstreffer en geen actie gericht tegen coffeeshops of het gedoogbeleid. Er wordt niet gericht gezocht naar voorraden van coffeeshops. Dat zegt burgemeester Noordanus van Tilburg.
Noordanus leidt een taskforce die de georganiseerde misdaad rond wietteelt- en handel in Brabant bestrijdt. Bij de inval in Den Bosch werden 15.000 joints en acht kilo hennep in beslag genomen. Een 48-jarige man uit Tilburg werd bij de politie-inval aangehouden. Hij zit nog vast.
Stop verkoop wiet
Als reactie hierop besloot de eigenaar van de Grass Company in zijn vier shops in Tilburg en Den Bosch geen wiet meer te verkopen. Zonder voorraad is volgens hem geen handel mogelijk. De Jong wil hierover graag in gesprek gaan met gemeente en politie. Want volgens hem zaagt justitie met de actie de stoelen onder de poten van het gedoogbeleid vandaan. "Wij zijn geen criminelen", zegt directeur Marco de Jong van The Grass Company dinsdagochtend in een persverklaring.
Grote vissen
Volgens Noordanus probeert zijn taskforce de grote vissen op het gebied van hennepteelt- en handel te vangen. Veel van de Brabantse hennep is bedoeld voor export. Tijdens de jacht naar die grote vissen werd het distributiecentrum ofwel de stash van de Grass Company gevonden. De grote voorraad die daar lag werd in beslag genomen. Volgens Noordanus is dat een bedrijfsrisico voor shopeigenaren. Maar er wordt dus niet gericht gezocht naar voorraden van shops.
Aanhouding
Volgens De Jong werd een chauffeur, die cannabisproducten van het distributiepunt naar een shop in Den Bosch vervoerde, op 1 september aangehouden. Kort daarna viel de politie een bedrijfspand binnen waar ze de cannabisproducten vonden.
Volgens De Jong lijkt 15.000 joints en acht kilo hennepproducten veel, maar valt dat wel mee als je het relateert aan de omzet van zijn vier shops. "De overheid kan beter alle shops sluiten als ze het zo aanpakken. Als de achterdeur wordt aangevallen, kunnen wij niet meer werken. Ik heb ruim honderd medewerkers in dienst, waarvan er een is opgepakt en nog steeds vastzit. Ik kan andere medewerkers niet aan hetzelfde risico blootstellen."
Criminaliteit
De Jong stelt verder dat de huidige situatie, met twee shops in Tilburg en twee in Den Bosch die geen softdrugs meer verkopen, criminaliteit in de hand werkt. "Andere shops moeten meer verkopen en de kans is groot dat illegale drugsdealers vrij spel krijgen."
Overleg De Achterdeur
De overkoepelende vereniging voor Tilburgse coffeeshops De Achterdeur vergadert woensdagmiddag over de kwestie rondom Grass Company. Directeur Marco de Jong van Grass Company heeft de vereniging gevraagd hun actie te steunen. Een woordvoerder van De Achterdeur laat weten wel sympathie voor de protestactie te hebben, maar nog niet zeker te weten of andere Tilburgse shops het voorbeeld van de Grass Company gaan volgen.
De Achterdeur sluit niet uit dat als alle Tilburgse coffeeshops besluiten het voorbeeld van Grass Company te volgen en te stoppen met de verkoop van wiet, juist daardoor illegaliteit en criminaliteit in de hand gewerkt wordt.