Hoogleraar Stapel moet weg bij UvT vanwege verzinsels

TILBURG - Prof. dr. Diederik Stapel, de hoogleraar die woensdag door de Tilburg Universiteit op non-actief is gesteld, keert definitief niet meer terug naar de universiteit. De rector magnificus prof. dr. Philip Eijlander heeft dat woensdag bekendgemaakt.
Volgens professor Eijlander stemt Stapel in met dat besluit. Volgens Eijlander is ontslag op staande voet niet uitgesloten. Stapel krijgt geen vertrekregeling aangeboden. Hij bleek onder anderen een onderzoek over vleeseters verzonnen te hebben.
Extra pijnlijk
Deze ontwikkeling is extra pijnlijk voor de universiteit omdat juist op de dag dat Stapel op non-actief is gesteld in een artikel in universiteitsblad Univers wordt verteld hoe de UvT bij de honderd beste universiteiten op het gebied van Social Sciences behoort. Deze notering heeft de UvT mede te danken aan het werk van hoogleraar Stapel.
Tijdschrift Science
Volgens wetenschapsjournalist Bart Funnekotter van NRC Handelsblad stond Stapel hoog aangeschreven als onderzoeker. "Diederik Stapel is een zeer succesvol wetenschapper,"vertelt Funnekotter, "Hij promoveerde cum laude en kreeg diverse beurzen van NWO en de KNAW. Hij doet onderzoek naar hoe bij mensen hun zelfbeeld en het beeld van anderen ontstaat. Eerder dit jaar kwam hij overal in het nieuws, ook bij NRC, met zijn onderzoek waaruit bleek dat mensen die in een rommelige omgeving leven, eerder een hekel hebben aan buitenlanders. Dat onderzoek is gepubliceerd in Science, de absolute top van de wetenschappelijke tijdschriften."
Halfgod
Een voormalig student aan de UvT die colleges heeft gevolgd over het werk van Stapel laat weten hoe groot de impact van dit nieuws is op de UvT, haar medewerkers en studenten. "Stapel is een halfgod in de wereld van Social Sciences", wil de ex-student alleen anoniem laten weten, "Dit is een enorme shock voor de universiteit".
Verzonnen gegevens
De Universiteit van Tilburg heeft woensdag met onmiddellijke ingang hoogleraar Diederik Stapel op non-actief gesteld. De hoogleraar Cognitieve sociale psychologie zou in zijn publicaties gebruik hebben gemaakt van verzonnen gegevens. Dat laat het college van bestuur van de UvT woensdag weten.
Geen twijfel
Een student van de faculteit sociale wetenschappen, waaraan Stapel les gaf, zegt tegen Omroep Brabant dat er onder studenten geen twijfel is ontstaan over de faculteit. ‘’Iedereen neemt de studie nog serieus. Maar niemand weet wat er is gebeurd. Daarvoor wachten we de persvoorlichting van woensdagmiddag af.’’
'Goede aanwijzingen'
Rector magnificus Eijlander zei tien dagen geleden ingelicht te zijn door naaste collega's van de onderzoeksgroep van Stapel over hun verdenkingen. Hij zegt sindsdien bijna non-stop bezig geweest te zijn met onderzoek. "Ik zet niet zomaar een van mijn beste hoogleraren op non-actief. Ik heb hier echt goede aanwijzingen voor." Eijlander zegt zich te realiseren dat zijn universiteit schade kan oplopen als blijkt dat de aantijgingen vals zijn.
'Persoonlijk drama'
Stapel zou langdurig, bij diverse onderzoeken gegevens hebben verzonnen. Eijlander wil niet ingaan op de vraag hoe professor Stapel tot zijn actie is gekomen. "Ik heb daar wel met hem over gepraat. Ik heb niet het ultieme antwoord gekregen. Het is een persoonlijk drama."
Publicaties
Stapel is vijf jaar verbonden geweest aan de Universiteit van Tilburg. Hij was zeer gezaghebbend in binnen- en buitenland. Een speciale commissie gaat onderzoeken bij welke publicaties van Stapel valse data zijn gebruikt.
Rijksuniversiteit Groningen
Stapel werkte voor zijn aantreden in Tilburg bij de Rijksuniversiteit Groningen. Eijlander zegt aanwijzingen te hebben dat de professor ook toen al rommelde met onderzoeksgegevens. "Ik heb die informatie doorgegeven aan de rector daar. Volgens mij moet de zaak goed worden onderzocht." Een woordvoerder van de universiteit in Groningen zegt dat er geen onderzoek wordt ingesteld naar het wetenschappelijk werk van Stapel uit zijn Groningse periode.