Onderzoek van Diederik Stapel naar vleeseters was verzonnen

TILBURG - Het onderzoek van drie hoogleraren waaruit zou blijken dat vleeseters 'egoïstische hufters' zijn berustte op fraude. Hoogleraar Diederik Stapel, die woensdag aan de Universiteit van Tilburg op non-actief is gezet wegens het gebruik van valse gegevens, had de resultaten verzonnen.

'Een afgang van megaformaat' noemt hoogleraar Roos Vonk van de Radboud Universiteit in Nijmegen de kwestie. Zij en professor Marcel Zeelenberg uit Tilburg waren de mede-onderzoekers. "<a href="http://www.omroepbrabant.nl/?news/160361612/Vleeseters+zijn+egoistischer.aspx">De resultaten</a> waren compleet fake." Er bestaan vermoedelijk helemaal geen onderzoeksresultaten over de effecten van het denken aan vlees en we kunnen hierover dan ook geen enkele uitspraak doen."
<b>Internationale aandacht</b><br>Volgens de beide professoren presenteerde Stapel hen een tabel en een onderzoek, dat zogenaamd door een assistent van hem was gedaan. Het onderzoek trok internationaal veel aandacht, maar er ontstond in de wetenschappelijke wereld al direct commotie over de conclusies en de onderzoeksmethode. Zo fronste men in Nijmegen volgens een woordvoerder van de universiteit de wenkbrauwen, omdat er nog geen wetenschappelijke publicatie van het onderzoek was geweest. Zo'n publicatie wordt altijd 'tegengelezen' door andere wetenschappers en dat was juist bij dit controversiële onderwerp niet gebeurd. "Ze hadden beter nog even kunnen wachten, was de algemene mening."
<b>Bedenkingen</b><br>Collega's van Stapel hadden al langer hun bedenkingen over de onderzoeken van de professor, die tevens decaan van een Tilburgs onderzoeksinstituut was. Het 'vleesonderzoek' was de druppel die de <a href="http://www.omroepbrabant.nl/?news/1609931123/Hoogleraar+Stapel+moet+weg+bij+UvT+vanwege+verzinsels.aspx">emmer deed overlopen</a>, alhoewel het eerste geval van fraude op basis van een ander onderzoek is vastgesteld. Stapel zou jarenlang hebben gemanipuleerd met gegevens. Een commissie onderzoekt hoe omvangrijk de zaak is. "Het is een persoonlijk drama", zei rector magnificus Philip Eijlander van Tilburg woensdag.
<B>Vriend</B><br>Hoogleraar Vonk beschouwde Stapel als een vriend. ''We gingen een keer per jaar uit eten. Ik zag hem echt als een betrouwbaar, vriendelijk iemand. Een man met integriteit. Ik kan niet geloven dat hij ons gewoon bedonderd heeft.'' Vonk vraagt zich af hoe Stapel hiermee is weggekomen, het is volgens haar niet gemakkelijk om data te faken. De hoogleraar heeft nog geprobeerd contact te zoeken met hem maar dat is niet gelukt. Vonk: ''Ik zou hem graag vragen wat hem in godsnaam bezield heeft.'' Wel kreeg ze een smsje van Stapel waarin stond: ''Ik kan niets doen of zeggen, sorry''. "Het maakt duidelijk hoe ook wij als psychologen ons volstrekt kunnen vergissen in mensen", concludeert Vonk.
<B>Studievereniging</B><br>Studievereniging Complex, de studievereniging van de studie psychologie, die verbonden is aan dezelfde faculteit als Stapel, wil niet ingaan op de zaak.
Deel dit artikel: