Radboud Universiteit doet onderzoek naar Diederik Stapel

NIJMEGEN - De commissie Wetenschappelijke Integriteit van de Radboud Universiteit in Nijmegen gaat zelf onderzoek doen naar wat er is gebeurd in de zogenoemde 'vleesaffaire', waarbij de op non-actief gezette hoogleraar Diederik Stapel van de Universiteit van Tilburg was betrokken.

De Tilburgse hoogleraar Diederik Stapel werd <a href="http://www.omroepbrabant.nl/?news/1609931123/Hoogleraar+Stapel+moet+weg+bij+UvT+vanwege+verzinsels.aspx" target="_self">woensdag op non-actief gezet</a> nadat hij had bekend dat hij onderzoeksresultaten uit zijn duim had gezogen.
Aan het bewuste onderzoek werkten ook de Nijmeegse hoogleraar Roos Vonk mee en een derde professor. Uit <a href="http://www.omroepbrabant.nl/?news/161028742/Onderzoek+van+Diederik+Stapel+naar+vleeseters+was+verzonnen.aspx" target="_self">het onderzoek</a> zou blijken dat vleeseters 'egoïstische hufters' zijn, maar dat bleek ook verzonnen.
Vonk liet een persbericht over het onderzoek naar buiten brengen, terwijl de onderzoeksdata nog niet door andere wetenschappers of haarzelf waren geverifieerd. Dat druist volgens de RU in tegen de integriteitsregels, die voorschrijven dat alleen over geverifieerde artikelen wordt bericht. Professor Vonk heeft spijt betuigd over haar handelwijze, maar rector magnificus Bas Kortmann vindt dat niet genoeg.
Kortmann zegt 'sterk te hechten aan een onafhankelijk onderzoek over deze zaak'. Daarom hebben hij en de decaan van de faculteit sociale wetenschappen de commissie opdracht gegeven voor het onderzoek. Een commissie onder leiding van emeritus hoogleraar Pim Levelt, oud-voorzitter van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen KNAW, onderzoekt het werk van Stapel. Voor eind oktober moet bekend zijn in hoeveel gevallen de professor fraude met data heeft gepleegd. Stapel haalde vaak de publiciteit met bijvoorbeeld wetenschappelijk bewijs dat rommel op straat aanzet tot discriminatie en dat mooie mensen het makkelijker hebben in het leven.
Deel dit artikel: