Tilburg staat vol met beschilderde piano's

TILBURG - Tijdens het Incubate festival in Tilburg staat de stad vol met beschilderde piano's. Iedereen mag erop spelen. Het project 'Play Me, I'm Yours' is bedacht door de engelse kunstenaar Luke Jerram. Wereldwijd heeft hij honderden piano's geplaatst op stations, parken en pleinen. Nu is Tilburg aan de beurt.
Met honderd gewone piano's en één vleugel heeft Jerram een persoonlijk record gevestigd. Zelfs in steden als New York, Londen en Barcelona hebben nog niet zoveel piano's gestaan. In Tilburg staan er zo'n 59 piano's opgesteld. De rest is verdeeld over de omliggende dorpen. Hier zijn de locaties te zien.
Iedereen mag spelen
Iedereen mag achter de beschilderde piano's gaan zitten. Leerlingen van de muziekscholen, conservatoria en professionele muzikanten gaan de piano's in ieder geval bespelen. Inmiddels hebben al tweehonderd mensen toegezegd dat ze een concert gaan geven.
Gesprek bij de piano
De piano's staan er van tien uur 's ochtends tot tien uur 's avonds. Ze zijn door een netwerk van vrijwilligers geadopteerd. Iedere vrijwilliger zorgt voor een piano. Diegene zorgt dat hij 's ochtends naar buiten wordt gehaald, beschermt hem tegen vandalisme en regen en haalt hem 's avonds weer naar binnen. Volgens artistiek leider Vincent Koreman van het Incubate festival zorgt het voor gemoedelijkheid in de stad. "Als er iemand gaat spelen, komen er mensen bij staan en zo merk je dat er vanzelf een gesprek op gang komt", vertelt hij.
Incubate Festival
Incubate is een jaarlijks terugkerend festival dat zich richt op onafhankelijke cultuur. In de week van 12 tot 18 september spelen er verschillende bands en artiesten in de stijlen elektronisch, rock, metal, jazz en alles wat er maar tussenin zit. Daarnaast is er ook beeldende kunst, dans en zijn er films te zien. Alles speelt zich af in kleine kroegen, clubs en theaters door de hele stad.


Meer over dit onderwerp:
incubate tilburg piano's luke jerram