SP-gedeputeerde Jules Iding stopt

EINDHOVEN - Provinciebestuurder Jules Iding stopt bij het provinciebestuur. Iding kampt al lang met gezondheidsproblemen. Hij wordt opgevolgd door Johan van den Hout. Hij zat maandagochtend al bij Commissaris van de Koningin Wim van de Donk.

De 63-jarige Iding was sinds april gedeputeerde in Brabant. Hij was de eerste provinciebestuurder van de SP in Nederland. In de jaren negentig had hij ook al een primeur, toen was hij de eerste SP-wethouder van het land. Jules Iding werd geboren in Eindhoven. Vanaf eind jaren zeventig zat hij in de gemeentepolitiek van Oss. Hij hoorde tot de harde kern rond Jan Marijnissen.
<b>'Een persoonlijk drama'</b><br>SP-fractievoorzitter Nico Heijmans bij de provincie vindt het heel jammer dat Iding weg gaat, maar hij respecteert het wel. "Het is een persoonlijk drama voor Iding", vertelt hij. "Jules is iemand die heel veel dingen gedaan heeft in de politiek. Wat hij aangepakt heeft, deed hij ook succesvol."
<B>Gezondheid</B><BR>Maar Heijmans merkte ook dat Iding veel last had van zijn gezondheid. "Als ik hem sprak was hij altijd heel enthousiast over waar hij mee bezig was in de provincie. In elk gesprek vertelde hij echter ook dat z'n lijf weer zeer deed en dat hij zich niet goed voelde. Het bleef maar doorzeuren." Heijmans vindt het dan ook een verstandig besluit van Iding om ermee te stoppen. "Als hij aangeeft dat het echt niet meer gaat, respecteer ik dat." Iding wil zelf nog niet reageren over wat zijn gezondheidsproblemen precies inhouden.
<b>Johan van den Hout</b><br>Opvolger Johan van den Hout is twee jaar wethouder van verkeer en vervoer geweest in Tilburg. Hij neemt het vrijdag van Iding over. "Het is wel een dubbel gevoel", vertelt hij. "We waren erg blij met Jules. Maar zoals hij zelf zegt dat als je hoofd en hart wel wil, maar je lijf niet meer kan, moet je consequenties trekken." Van den Hout hoorde het nieuws afgelopen woensdag en moest toen snel een beslissing nemen. "Ik heb er goed over nagedacht en drie keer met de fractie gesproken. We vinden het een goede zet", zegt hij. "Ik ga er met veel plezier aan beginnen." Van den Hout krijgt een zware portefeuille. Met natuurbeheer krijgt hij onder andere de dossiers Chemie-Pack, de ecologische structuur en boren naar schaliegas voor zijn kiezen. "Er gebeurt wel wat in die portefeuille en dat is maar goed ook", zegt Van den Hout.
<b>'Een maatje verloren'</b><br>Het college is maandagochtend bij elkaar gekomen in het provinciehuis om erover te praten. Gedeputeerde Ruud van Heugden zegt dat het hele college het vertrek van Iding betreurt. "We hebben echt een maatje verloren", vertelt hij.

Deel dit artikel: