NVU: Tientallen klachten over allochtone Helmonders

HELMOND - De extreem-rechtse Nederlandse Volks-unie (NVU) heeft naar eigen zeggen tientallen verontruste reacties gekregen uit Helmond over problemen met allochtonen. Daarbij gaat het volgens de voorzitter van de NVU, Constant Kusters, over problemen met woninginbraken, drugsoverlast en een afnemend gevoel van veiligheid. Dat is volgens Kusters de reden dat de partij juist in Helmond wil demonstreren tegen wat zij noemen 'de multiculturele terreur'.
Het protest begint en eindigt op het centraal station in Helmond, de rest van de route is nog geheim.
De gemeente Helmond heeft overigens géén vergunning of toestemming gegeven voor de demonstratie. De betoging is alleen aangemeld, zegt loco-burgemeester Frans Stienen. Verder dan dat reikt de taak van de gemeente ook niet.
Eerder zei raadslid Michael Rieter van de fractie Helder Helmond dat gemeente en de politie wel hadden ingestemd. "Het lijkt me helder dat de heer Rieter hiervan onvoldoende op de hoogte blijkt te zijn", aldus de locoburgemeester.
Grondrecht
Het houden van een betoging of demonstratie is een grondrecht, meldt Stienen en daar heeft de gemeente Helmond rekening mee te houden. Hij voegt er aan toe dat de gemeente zich bewust is van het feit dat demonstraties als die van de NVU ‘gevoelig liggen onder een deel van het publiek.’
Hij laat ook weten dat de gemeente en de politie op dit moment de melding en de mogelijke gevolgen hiervan onderzoeken. Stienen: "De taak van de gemeente en de politie is om de openbare orde en veiligheid te beschermen.".
Koste wat kost voorkomen
Wat Helder Helmond betreft moet de gemeente echter moet 'koste wat het kost' voorkomen dat de demonstratie op 1 oktober doorgaat. De politieke partij vindt het verbijsterend dat de NVU komt demonstreren. 'Geheel onterecht en dus leugenachtig en misleidend wordt er een link gelegd in wat de NVU 'allochtone terreur' noemt én het verplicht onderduiken van de burgemeester!', zo schrijft Helder Helmond. "Het kan en mag toch niet zo zijn dat onder het mom van vrijheid van meningsuiting de NVU kan en mag oproepen tot discriminatie", aldus de partij, die vindt dat ook de gehele gemeenteraad van Helmond de betoging moet proberen te verijdelen.
Tegendemonstratie
De actiegroep Laat Ze Niet Lopen roept via internet op tot een tegendemonstratie op 1 oktober. Volgens de actiegroep wil de NVU alleen maar de tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen aanwakkeren. De groep noemt het pijnlijk dat mensen het nationaal socialisme in Helmond verheerlijken juist in een periode waarin de stad de bevrijding van 67 jaar geleden herdenkt.