Eindhovense kijkt in slaapkamers van bekende kunstenaars

EINDHOVEN - Je laat niet iedereen in je slaapkamer! Maar de Eindhovense Mo Swillens kreeg weinig negatieve reacties toen ze bijna honderd bekende kunstenaars vroeg of ze hen in hun slaapkamer mocht fotograferen. Haar boek '99 Bedrooms' komt begin oktober uit. Dan begint ook een expositie met haar foto's in het Temporary Art Centre in Eindhoven.
Swillens wilde geen formele portretten. Bij eerdere series ontdekte ze dat veel mensen ontspannen zijn in hun eigen slaapkamer waardoor Mo het soort foto's kon maken dat ze wilde. Arnon Grunberg, Monique Hendrickx en Emmy Verhey - om er maar drie te noemen - werkten er maar al te graag aan mee.
Japanse etstechniek
De foto's in het boek en de foto's in de tentoonstelling zijn niet hetzelfde. Voor het afdrukken van de laatste gebruikte Mo een van oorsprong Japanse etstechniek die het zwart donkerder maakt en het wit lichter. Daardoor is het lastiger gezichten te herkennen en de foto's te dateren. De afdrukken doen denken aan foto's uit het begin van de twintigste eeuw... tot je Monique Hendrickx herkent, uiteraard!
Een jaar bezig geweest
Om van 99 mensen en hun slaapkamers een foto te maken, moest Mo veel regelen. Ze is dan ook ruim een jaar bezig geweest met de serie. "Maar nu vind ik het wel jammer dat het is afgelopen. Het was een goede reden om mensen te bellen die mij al lang inspireerden of interesseerden. Dat is nu voorbij."