'Overheid spastisch en autistisch in cannabisbeleid'

DEN HAAG - De laatste Brabantse spreker heeft maandag aan het einde van de middag het woord gevoerd in een hoorzitting in de Tweede Kamer over cannabisgebruik en de invoering van de wietpas. Kamerleden van zes partijen krijgen van tientallen deskundigen uitleg onder meer over de voor en nadelen van een wietpas. "De overheid gaat spastisch en autistisch om met cannabis."
De Brabantse sprekers waren Nicole Maaste van de UvT, burgemeester Polman van Bergen op Zoom en als laatste Eindhovenaar Derrick Bergman van de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod.
De invoering van de wietpas zou drugsoverlast tegen moeten gaan, maar de gemeenten Breda, Tilburg, Den Bosch en Eindhoven willen er niets van weten omdat de wietpas de illegale handel zou bevorderen. De hoorzitting is een voorschot op het drugsdebat dat nog in de Tweede Kamer gevoerd moet worden. Een besluit valt maandag dan ook niet.
Brabantse sprekers
Tijdens de hoorzitting komen allerlei wetenschappers, lokale bestuurders, deskundigen, politici, medici en coffeeshophouders aan het woord. In totaal zijn er dat 28.
Nicole Maalsté
Nicole Maalsté is onderzoekster aan de Universiteit van Tilburg en doet al twintig jaar onderzoek naar het coffeeshopbeleid. Zij schreef in 2007 het boek 'Polderwiet' en sprak zich al vrij vroeg uit tegen de wietpas, die ze eerder al betitelde als een 'schijnoplossing'. "Een deel van de cannabisgebruikers wil geen wietpas omdat men niet als cannabisgebruiker geregistreerd wil staan", zei Maalsté. "Een deel daarvan zal op de illegale markt cannabis gaan kopen en dat kan zeer ongewenste effecten hebben als het gaat om overlast."
Ook het vergroten van de afstand tussen coffeeshops en scholen om wietgebruik onder minderjaren tegen te gaan, werd door Maalsté van de hand gewezen. "Onderzoek heeft uitgewezen dat dat geen effect heeft. Minderjarigen gaan daardoor niet minder blowen."
Polman: maak maatwerk mogelijk
Burgemeester Han Polman van Bergen op Zoom, die om twaalf uur aan bod kwam, sprak over de effecten van het drugsbeleid in Bergen op Zoom en Roosendaal. Daar werd in 2009 met de sluiting van acht coffeeshops een einde gemaakt aan het gedoogbeleid.
Volgens Polman is de illegaliteit in de wiethandel sinds 2009 met 50% afgenomen. De illegale handel heeft zich verspreid naar andere wijken, maar volgens Polman is de situatie "feitelijk en gevoelsmatig verbeterd."
Verder pleitte Polman voor een ander drugsbeleid in de grenssteden dan in steden elders in Nederland. "Geef burgemeesters de mogelijkheden om lokaal maatwerk te leveren. Dat kan, onder voorwaarden, best een wietpas zijn."
"Zet ook een stap naar mogelijkheden voor regulering via de achterdeur. We willen lokale gebruikers tegemoet komen, maar ik zal als burgemeester niet snel meer een coffeeshop openen in mijn stad in de wetenschap dat we daarmee de georganiseerde criminaliteit faciliteren", voegde Polman daar nog aan toe.
Derrick Bergman
De laatste Brabander die sprak was Eindhovenaar Derrick Bergman van de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod. Hij is van mening dat legalisering van hennepteelt het enige juiste beleid is. "Iedereen is het over eens dat het erg hyporcriet is dat een winkel iets wel mag verkopen, maar niet mag inkopen." Hij denkt dat het resultaat van een wietpas zal zijn dat mensen hun wiet op straat kopen. Bovendien zo zei hij tegen de aanwezige Kamerleden. "Alcohol is veel schadelijker dan cannabis. Daar is de wetenschap het al lang over eens. Waarom heb ik nog nooit iemand gehoord over een alcoholpas?" Het overheidsbeleid rond cannabis noemde hij 'spastisch en autistisch'.
Bergman organiseerde rond tien uur een demonstratie tegen de wietpas, waar zo’n twintig mensen aan deelnamen.
De hoorzitting over het drugsbeleid is live te volgen via Politiek 24. De hoorzitting zal tot ongeveer acht uur duren.