PvdA wil Van Abbemuseum met bezuiniging tot nieuwe koers bewegen

EINDHOVEN - De Eindhovense PvdA vindt dat het Van Abbemuseum veel meer bezoekers moet gaan trekken. De partij komt deze week met een voorstel om bijna een miljoen euro op het museum te bezuinigen en het Van Abbe de opdracht te geven die korting op te vangen door meer betalende bezoekers binnen te halen.Dat aantal zou moeten stijgen tot bijna 225.000.
Het Eindhovens college is van plan twee ton op het Van Abbe te bezuinigen. Volgens de PvdA bezuinigt Eindhoven relatief weinig op de topinstellingen.
De PvdA vindt dat het Van Abbemuseum erg weinig bezoekers trekt vergeleken met andere musea in Nederland. Het museum zou te veel de nadruk leggen op 'radicalisme' en 'het experiment'.
De weg kwijt
"Het museum lijkt de weg kwijt en ook het hooggeëerd publiek heeft afgehaakt", aldus de PvdA in het initiatiefvoorstel.
Het Van Abbemuseum trok vorig jaar ruim 120.000 bezoekers. Ongeveer 30.000 van hen kwamen af op de tentoonstelling GLOW. Museum De Pont in Tilburg trekt per jaar 65.000 bezoekers. Het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch haalde vorig jaar 30.000 mensen binnen. Het Bossche museum is bezig met nieuwbouw en hoopt na de opening daarvan zo'n 70.000 bezoekers te trekken.
Veel museumjaarkaarten
Verschillende Brabantse museumdirecteuren vinden de inschatting van de Eindhovense PvdA erg optimistisch. Om bijna een miljoen extra inkomsten te genereren door extra publiek te trekken, is zelfs als iedereen de volle entree betaalt erg veel. De directeuren wijzen erop dat verreweg de meeste museumbezoekers houders van een museumjaarkaart zijn. De netto-opbrengst daarvan is maar een paar euro.
Het Van Abbemuseum zelf wil op het voorstel van de PvdA nog niet reageren.

Meer over dit onderwerp:
pvda musea van abbemuseum eindhoven