Gevangenisstraf voor aspergeteelster José Janssen uit Someren

DEN BOSCH - Aspergeteelster José Janssen uit Someren heeft van de rechter in Den Bosch dertig maanden gevangenisstraf waarvan een halfjaar voorwaardelijk opgelegd gekregen. Ze gaat in hoger beroep.
De tijd die Janssen al heeft vastgezeten, wordt nog van de straf afgetrokken. Dat betekent dat ze nog een jaar en twee maanden de cel in moet.
Lager dan geëist
Justitie eiste twee weken geleden vier jaar celstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk. De straf is lager uitgevallen, omdat de rechtbank niet bewezen acht dat Janssen dwang, geweld of dreiging met geweld gebruikte. Ook is afpersing of fraude niet bewezen. De rechtbank vond wel bewezen dat ze een agressieve hond voor de poort zette, zodat de werknemers 's avonds na tien uur niet meer van het terrein konden. Ook de lonen lagen ver onder het wettelijk minimumloon en de arbeiders werkten vaak 12 uur per dag, 7 dagen in de week.
Te laat betaald
Bovendien betaalde ze salarissen pas aan het eind van het seizoen, zodat de werknemers volledig afhankelijk waren van haar en zich 'niet konden onttrekken aan financiële uitbuiting en opgedragen arbeid.' Een aantal werknemers zegt nog steeds niet al het geld te hebben gekregen waar ze recht op hadden.
Ontkent
Janssen spreekt alle beschuldigingen tegen. Ze betaalde haar medewerkers 45 eurocent per kilo gestoken asperges. Daarmee voldeed ze aan het wettelijk minimum uurloon, zegt ze.
Grote boetes
Het is niet voor het eerst dat Janssen een straf krijgt naar aanleiding van de manier waarop ze werkte. Zo kreeg ze van de Arbeidsinspectie boetes. omdat er in 2009 geen goede administratie van de werk- en rusttijden was en omdat er 23 buitenlanders zonder vergunning werkten. De bestuursrechter besloot in juli van dit jaar dat die boetes terecht waren. Omdat Janssen de boetes niet kon betalen, zijn de boerderij en het huis inmiddels geveild.