Helmond bekijkt serieus alle schadeclaims na NVU-demonstratie

HELMOND - De gemeente Helmond zal serieus naar alle schadeclaims kijken die binnenkomen na de demonstratie van de NVU van afgelopen zaterdag. Dat heeft burgemeester Jacobs van Helmond dinsdagavond bekendgemaakt.
Inmiddels zijn er al enkele claims binnengekomen maar van wie ze zijn er waarover ze gaan is onbekend. Ook zijn 80 vragen vanuit de bevolking binnen gekomen. Volgens Jacobs was het overheidsoptreden 'rechtmatig'. Over de kosten die de gemeente heeft gemaakt kan de burgemeester nog niets zeggen. Wel is inmiddels bekend dat de politie-inzet door het Rijk wordt betaald. Hij zei het te betreuren dat inwoners van de wijk Brouwhuis mogelijk last hadden van de demonstratie en de veiligheidsmaatregelen.
Wapens verstoppen
Jacobs noemde tijdens de raadsvergadering een voorbeeld van enkele gedupeerden. Enkele buurtbewoners deden mee aan de open-huizenroute maar huizenkopers konden de wijk niet in. Hij verdedigde verder de beslissing om pas een dag van tevoren de route van de demonstranten bekend te maken. Dat was een opzettelijke keuze, op advies van de politie, om tegendemonstranten niet de gelegenheid te geven zich uitgebreid voor te bereiden door bijvoorbeeld wapens te verstoppen.
Bedankje van demonstranten
De NVU heeft via de eigen website, de politie en de gemeente Helmond inmiddels uitvoerig bedankt. Jacobs zei dat hij daar niet trots op is maar benadrukte dat demonstreren nu eenmaal een grondrecht is. Volgens Jacobs zou een gemeentelijk verbod zinloos zijn omdat de NVU rechtszaken hierover altijd heeft gewonnen. Jacobs concludeert verder dat de noodverordening 'uitstekend' heeft gewerkt en dat de demonstratie is verlopen zonder 'noemenswaardige incidenten'. De gemeenteraad gaat op een later tijdstip de gebeurtenissen uitgebreid evalueren. Volgens de gemeente was er zaterdag 450 man politie op de been, waren er 33 demonstranten van de NVU en 200 tegen-demonstranten.

Meer over dit onderwerp:
helmond fons jacobs nvu schadeclaims