Kofferbakmoorden blijken vaak afrekening in drugscircuit

SPOORDONK - Spoordonk werd maandagochtend opgeschrikt door de vondst van een dode man in de kofferbak van een uitgebrande auto. De gruwelijke moord staat niet op zichzelf. De afgelopen jaren speelde de kofferbak vaker een macabere rol bij misdaden in Brabant. In veel gevallen lijken de moorden te maken te hebben met drugscriminialiteit. Een overzicht.

Onbekende man in Spoordonk
De politie krijgt in de nacht van zondag 2 op maandag 3 oktober de melding van een brandende Audi in een bosgebied aan de Kattenberg in Spoordonk, vlakbij het viaduct over de snelweg A58. Nadat het vuur is geblust, wordt het lichaam van een man gevonden. De kentekenplaten van de auto zijn weggehaald. Er wordt rekening gehouden met een afrekening in het criminele circuit. Over de identiteit van het slachtoffer is nog niets bekend.
Lesley Tunk
Op de Prins Hendrikstraat op Landgoed De Utrecht in Esbeek wordt 22 november 2010 een uitgebrande auto gevonden. In het wrak ligt het lijk van de 42-jarige Lesley Howard Tunk uit Utrecht. Hij blijkt door schoten om het leven te zijn gebracht, waarna de auto in brand is gestoken.
Tunk wordt in verband gebracht met een reeks gewelddadige incidenten, gepleegd door rivaliserende drugsbendes in Brabant. Hij zou als huurmoordenaar voor de Brabantse drugsbaron Janus van Wesenbeeck hebben gewerkt. Ook zat Tunk in 2006 honderd dagen vast voor de moord op een drugscrimineel uit Brunssum. Hij kwam daarna vrij wegens gebrek aan bewijs. De moord op Lesley Tunk is tot nu toe niet opgelost.
Gert-Jan Versluis
De politie stuit bij toeval op het stoffelijk overschot van een man tijdens het dreggen in de Kraaijenbergse Plassen in Beers. Het gaat om de 42-jarige Gert-Jan Versluis, die al sinds 14 juli 2008 wordt vermist. Het lijk ligt in de kofferbak van een Volvo stationcar. De auto werd op veertig meter diepte gevonden. De politie vindt geen aanwijzingen voor een misdrijf, maar de ex-vrouw van Gert-Jan Versluis vermoedt dat hij het slachtoffer is geworden van een criminele afrekening.
Marga Langendoen
In 2006 verdwijnt Marga Langendoen-Van Diessen uit Uden spoorloos. Haar man doet aangifte van vermissing. Twee maanden later wordt haar lichaam in Duitsland gevonden in de kofferbak van de auto van haar 53-jarige echtgenoot. Marga is in het hoofd geschoten.
De man zou haar om het leven hebben gebracht en het lichaam in de bossen van de Hautes Fagnes, in de Belgische Ardennen, hebben achtergelaten. Twee maanden later haalt hij het stoffelijk overschot op, waarna hij met het lijk naar Duitsland rijdt. Op een parkeerplaats langs de snelweg A1 wordt hij aangehouden door de politie. De Udenaar krijgt twintig jaar cel voor de moord op zijn vrouw. Zelf beweert hij dat er sprake is van een ongeluk.
Mohamed Kassriou
De politie krijgt zaterdag 30 juli 2004 even na middernacht een melding binnen van een autobrand in het buitengebied van Werkendam. Tijdens het blussen worden de verkoolde resten ontdekt van een 25-jarige Mohamed Kassriou uit Breda. Hij ligt in de kofferbak van zijn eigen auto. Het slachtoffer is met twee schoten door het hoofd om het leven gebracht.
De moord zou te maken hebben met een mislukte drugsdeal. Een jaar later wordt een inwoner van Oosterhout aangehouden, maar hij komt in mei 2007 weer vrij omdat onduidelijk blijft of hij iets met de dood van de Bredanaar te maken heeft.
Alex Wiegmink
De moord op Alex Wiegmink uit Drempt gaat de boeken in als de Posbankmoord. Hij verdwijnt op 20 januari 2003 tijdens een rondje hardlopen in het natuurgebied De Posbank, vlakbij Rheden. Dezelfde avond wordt zijn dode lichaam aangetroffen in een uitgebrande Opel Omega in Erp, op ruim tachtig kilometer afstand van Rheden. Ondanks uitgebreid onderzoek door de politie zit de zaak muurvast.
Vijf jaar later, in 2008, wordt het onderzoek heropend en arresteert de politie Bernard K. uit Arnhem. Hij heeft connecties in het criminele circuit. Hoewel twee getuigen verklaren dat ze K. op de plaats van de moord hebben gezien, is er onvoldoende bewijs om hem te veroordelen. Ondanks een beloning van 20.000 euro voor de gouden tip is de zaak is nog altijd onopgelost.