Rector Magnificus UvT: "Fraude Diederik Stapel duurde vijf tot tien jaar"

TILBURG - Rector Magnificus Philip Eijlander van de Universiteit van Tilburg verwacht dat hoogleraar Diederik Stapel vele jaren fraude heeft gepleegd. Volgens de rector was de fraude omvangrijk en gaat het waarschijnlijk ook om werk van Stapel in Groningen en Amsterdam.

Dat zei Eijlander in het Omroep Brabant-radioprogramma Alles Mag Op Zaterdag.
<b>Resultaten op 31 oktober</b><br>De rector maakte ook bekend dat op 31 oktober de resultaten gepresenteerd worden van de commissie die onderzoek deed naar de vermeende fraude. Volgens hem is de fraude omvangrijk. "Ik ben heel benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek, maar het zal ook geen totale verrassing zijn."
<b>Weinig schade na val Stapel</b><br>Eijlander denkt niet dat andere universitaire kopstukken worden meegesleept in de val van Stapel. "Mijn indruk is dat niemand echt betrokken is geweest bij de fraude. Stapel deed veel onderzoek alleen. Daardoor heeft het vrij lang geduurd voordat dit boven de oppervlakte kwam."
<b>Kritisch over Vonk</b><br>De rector is kritisch over de rol van hoogleraar Roos Vonk van de Radboud Universiteit in Nijmegen in het onderzoek waaruit zou blijken dat vleeseters 'egoïstische hufters' zijn. "In dat onderzoek is veel te vroeg de publiciteit gezocht. Met name ook door Vonk. Het onderzoek was gericht op meningsvorming in de publiciteit, niet zozeer om je te laten verrassen door de wetenschap."
Eijlander sprak urenlang met Stapel over de fraude. Stapel gaf toen aan dat het mogelijk ook nog om onderzoeken uit zijn tijd in Groningen zou gaan.

Deel dit artikel: