Geen schadevergoeding na NVU-demonstratie Helmond

HELMOND - Inwoners van de Helmondse wijk Brouwhuis hoeven niet te rekenen op een schadevergoeding van de gemeente.
Begin oktober hield de rechts-extremistische partij NVU een demonstratie door de wijk Brouwhuis. Dit veroorzaakte schade bij onder meer ondernemers die slecht bereikbaar waren tijdens de demonstratie. De politie had de omgeving afgesloten om confrontaties met anderen te voorkomen.
Aantoonbare schade
Burgemeester Jacobs liet maandagavond in een vergadering weten dat er aantoonbare schade moet zijn, wil de gemeente over de brug komen. "Een bloemist met bederfelijke waren gaan we niet tegemoet komen. Dat hoort bij het bedrijfsrisico", aldus burgemeester Jacobs.
De demonstratie heeft 50.000 euro gekost aan politie inzet en afzettingen. 10.000 euro moet de gemeente zelf betalen.
Geen nieuwe demonstratie NVU
De burgemeester is niet bang dat er op korte termijn in Helmond weer een demonstratie komt van de NVU. De rechts-extremistische partij heeft namelijk op haar website laten weten tevreden te zijn over de ontvangst in Helmond en een volgende demonstratie te zullen doen in een gemeente waar ze minder welkom is.
Ingrijpen ME
Aan de demonstratie deden zo’n dertig mensen mee. De ME moest twee keer ingrijpen, toen een groep van zeker honderd Helmonders probeerde bij de demonstranten te komen. Er werden negen mensen gearresteerd. Tijdens de demonstratie gold een noodverordening.
Demonstratie tegen 'allochtone criminelen'
De NVU was in Helmond om te demonstreren vanwege problemen die de stad zou hebben met 'allochtone criminelen'. Sinds dagblad De Pers oorlogsverslaggever Arnold Karskens in de zomer voor een reportage naar Helmond stuurde staat de Brabantse plaats in de Belangstelling van de landelijke politiek.
Bezoeken PVV en PvdA
Eerder bezochten Tweede Kamerleden van de PvdA en PVV Helmond. De NVU legt een verband tussen de problemen met allochtone jongeren en de bedreiging en het onderduiken van de Helmondse burgemeester Fons Jacobs. De NVU wil dat allochtone jeugd die zich schuldig maakt aan criminaliteit het land wordt uitgezet.