'Boringen schaliegas veroorzaakten aardbevingen in Engeland'

BLACKPOOL - Schaliegasbedrijf Cuadrilla heeft in Engeland hoogstwaarschijnlijk twee kleine aardbevingen veroorzaakt. Dat meldt de Engelse krant 'The Blackpool Gazette'. Het bedrijf wil ook in Brabant naar schaliegas boren en daar is al veel verzet tegen.

Dat verzet is er in Engeland ook.
<B>Aardbevingen</b><BR>In <a href="http://www.blackpoolgazette.co.uk/news/local/drilling_did_cause_earthquake_1_3876146" target="_blank">The Blackpool Gazette</a> is te lezen dat de Britse geologische dienst onderzoek heeft gedaan naar de oorzaak van de aardbevingen. Volgens de dienst wijst alles erop dat de boringen twee kleine bevingen van 2.3 en 1.5 op de schaal van Richter hebben veroorzaakt. Een seismoloog zegt in de krant dat het zelfs voor Engelse begrippen kleine bevingen zijn en dat de verwachting is dat die bevingen niet veel groter worden in de toekomst.
<B>Ministerie bezorgd</b><BR>Het Britse ministerie van energie en klimaatveranderingen maakt zich toch druk om de door Cuadrilla veroorzaakte bevingen. Daarom heeft het departement een gedetailleerd rapport van Cuadrilla geëist dat bijna is afgerond. In dat rapport moet het bedrijf uitleggen hoe ze de kans op aardbevingen denkt te verkleinen en wat de gevaren precies zijn voor de volksgezondheid. Het ministerie zal het rapport uitvoerig bestuderen en daarna besluiten of het nog verdere schaliegasboringen toestaat.
<B>Haaren en Boxtel</b><BR>Cuadrilla onderzoekt de komende jaren of het schaliegas in Brabant rendabel gewonnen kan worden. Als dat zo is, worden er in Brabant de komende jaren mogelijk honderden boorputten geslagen. Dat zorgt voor veel ophef.
In Haaren en Boxtel groeit het <a href="http://www.omroepbrabant.nl/?news/152056782/Zorgen+over+proefboringen+naar+schaliegas.aspx">verzet</a> tegen de geplande proefboringen naar schaliegas. Er zijn grote zorgen over de veiligheid en landschapsvervuiling. In Haaren is de organisatie Schaliegas Vrij Haaren <a href="http://www.omroepbrabant.nl/?news/151134572/Petitie+tegen+gaswinning+in+Brabant.aspx">een petitie begonnen</a> tegen gaswinning en de gemeente Boxtel heeft meerdere bezwaren ontvangen tegen de <a href="http://www.omroepbrabant.nl/?news/151409842/Meerdere+bezwaren+tegen+proefboring+Boxtel.aspx">bouwvergunning</a> die is verleend aan Cuadrilla.
<B>Voorlopig geen boringen</b><BR>Eind juni besloot minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie dat er de komende maanden <a href="http://www.omroepbrabant.nl/?news/157107782/Voorlopig+geen+proefboringen+naar+schaliegas+in+Brabant.aspx">geen proefboringen</a> naar schaliegas plaatsvinden. Eerst moeten volgens de bewindsman alle risico's van deze activiteiten zijn weggenomen. Zijn besluit volgde op berichten vanuit Engeland dat de boringen begin juni aardbevingen hadden veroorzaakt.Deel dit artikel: