Arrestaties bij inval Molukse motorclub Satudarah in Zundert

ZUNDERT - Zes mensen zijn dinsdagavond aangehouden bij een inval bij de Molukse motorclub Satudarah in Zundert. In totaal hield de politie dinsdagavond tien mensen aan. Er zijn invallen gedaan in totaal tien gebouwen in Rotterdam, Breda, Bergen op Zoom, Tilburg en Halsteren.
Zes mensen werden aangehouden in het clubhuis van Satudarah, twee mensen zijn aangehouden in Breda en twee mensen werden dinsdagavond aangehouden op de A16 tussen Breda en Rotterdam.
Bedreiging
De invallen zijn gedaan naar aanleiding van bedreiging van een aantal portiers van een Bredaas café op 12 en 13 augustus. Het Openbaar Ministerie denkt dat de bedreiging werd gepleegd door leden van motorclub Satudarah. Een andere reden voor het onderzoek van de politie was een mishandeling op camping Fort Oranje in Rijsbergen op 23 augustus. Twee mensen werden ernstig mishandeld, vermoedelijk door leden van de motorclub.
Club niet verdacht
Volgens Tom Hendriks, woordvoerder van het Openbaar Ministerie, is de politieactie alleen gericht tegen leden van Satudarah en niet tegen de club zelf. Alle tien de verdachten zijn lid van de afdeling in Breda. Ze zitten in volledige beperking, wat betekent dat ze geen contact mogen hebben met de buitenwereld. Volgens Eric Thomas, advocaat van Satudarah, zitten de leden vast op politiebureaus in Tilburg, Breda en Dordrecht.
Honderd politiemensen
Rond acht uur dinsdagavond viel de politie met zwaar materieel binnen bij motorclub Satudarah aan de Bredaseweg in Zundert. In totaal werden voor de actie honderd mensen ingezet. Het pand werd afgezet met hekken en er werd een pantserwagen ingezet. In de buurt van de motorclub vlogen helikopters. Ook was er een voertuig met een brugconstructie aanwezig.
Geblinddoekt afgevoerd
Een uur na het begin van de actie werden de eerste arrestanten in Zundert afgevoerd. Omstanders hoorden harde klappen tijdens de inval. Ze zagen dat twee mensen geblinddoekt werden afgevoerd. Er zijn ook auto's in beslag genomen. Ook aan de Nieuwe Inslag in Breda ging de politie met groot materieel aan het werk. In Tilburg werd een huis doorzocht.
Woensdag meer bekend over onderzoek
De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. De aangehouden verdachten worden naar verwachting op 21 oktober voorgeleid aan de rechter-commissaris in Breda. Woensdag wordt meer bekendgemaakt over het onderzoek.
In het nieuws
De motorclub Satudarah kwam deze zomer in het nieuws vanwege een mogelijke vete met de Hells Angels. Leden van de concurrerende motorbendes zouden uit zijn op een confrontatie. Daarom ging de Harley-dag in onder andere Breda niet door. Hoewel er toch Harley-rijders naar de stad kwamen, verliep de dag rustig.