Vogels: een sprookjestocht door de Hinthamerstraat

DEN BOSCH - Bestaan ze nog in deze e-mailtijd? Luchtpostbrieven. Dunne lichtblauwe velletjes, speciaal voor de luchtpost en dus altijd voor de bijzondere brieven van verre familieleden. Een verrassing 's morgens op de mat na het klepperen van de brievenbus.
Schrijver Leon de Waal is oud genoeg om ze nog gekend te hebben. Het lichtblauw van de brieven die in elke scene van de voorstelling 'Vogels' bezorgd worden, moet wel een verwijzing zijn naar dat bijzondere imago van de luchtpostbrief.
Ontdekkingstocht
'Vogel' is een voorstelling die op vijf plaatsen aan de Bossche Hinthamerstraat wordt gespeeld. Niet op straat zelf maar op zolders, in mooie werkkamers of binnentuinen waar je nooit zo snel naar binnen zou lopen. Een ontdekkingstocht waar echte Bosschenaren ongetwijfeld extra plezier aan beleven.
Historische plekken
Schrijver Leon de Waal en regisseur Letizia Rompelberg van het gezelschap Hertog Zout bedachten welke mensen er op die historische plekken geleefd zouden kunnen hebben en bouwden zo hun voorstelling op. Voor een voorstelling die gemaakt moest worden voor de Maand van de Geschiedenis geen gek idee.
Sprookje
Maar het is geen 'geschiedkundige' voorstelling geworden. De personen komen uit het verleden maar dat is niet altijd precies gedefinieerd; heden en verleden lijken als in een sprookje door elkaar te lopen. De grote thema's van toen - liefde, idealen, dood - zijn ook de grote thema's van nu.
Bijzondere ervaring
Lastig! Vijf plekken, vijf verhalen. Maar de luchtpostbrieven houden het verhaal bij elkaar en aan het eind, een heel mooi eind, blijken alle verhalen samen te vallen en dat levert een bijzondere ervaring op.
Premiére
'Vogels' is gemaakt in opdracht van de Bossche Bibliotheek en het Stadsarchief. Met Hertog Zout hebben ze daar een goed stelletje makers voor uitgezocht. De voorstelling gaat donderdagavond in première.