Lector haalt uit naar advocaat fileongeluk A2

DEN BOSCH - De uitspraken van de advocaat van de Tilburger die zaterdag inreed op de file zijn in het verkeerde keelgat geschoten bij Emile Kolthoff, lector Veiligheid en Recht bij de Avans Hogeschool in Den Bosch. "Je kunt je afvragen of de advocaat wel bekwaam is."
Kolthoff was onthutst over de advocaat van de bestuurder. "De zoon van de verdachte: daar kun je van alles bij bedenken ter nuancering. Het is een famillierelatie, hij is er emotioneel bij betrokken. Maar van de advocaat verwacht je een professionele houding. Dit was ongekend." In het televisieprogramma Nieuwsuur zei de advocaat onder andere dat een stopteken van de politie niet verplicht is en dat het dus normaal was dat de bestuurder en zijn bijrijder doorreden. Kolthoff: "Dat is zeker niet zo. Je kunt je afvragen of die advocaat wel bekwaam is. Je bent verplicht aanwijzingen van de politie op te volgen anders pleeg je een strafbaar feit."
Mild middel
De advocaat was van mening dat het ongeluk voorkomen had kunnnen worden als de politie de file niet had gecreëerd. Volgens lector Kolthoff wordt er in iedere situatie gekeken welk middel er moet worden ingezet om op een zo veilig mogelijke manier op te treden. "Dat geldt voor elke politieactie. Op het moment dat mensen aan moeten worden gehouden, kan er altijd een gevaarlijke situatie ontstaan. Een file opzetten is dan ook een mild middel."
Protocol
Kolthoff zei tegen Omroep Brabant dat er naar twee zaken moet worden gekeken. Benzinediefstal is een groot probleem voor pomphouders. De politie heeft er een protocol voor en gaat achter de dieven aan. Het tweede punt is volgens de lector dat niemand weet wat er aan de hand was. "Normaal wordt iemand aangehouden en krijgt de bestuurder een procesverbaal en, afhankelijk van of het de eerste keer is, een straf. Als de politie geramd wordt, gaan de agenten zich afvragen wat er aan hand is en of de bestuurder bijvoorbeeld een strafblad heeft. Op die manier lokt de verdachte de politie.
Bij het ongeluk kwam een 35-jarige man uit Maastricht om het leven, toen het tweetal achterop zijn auto in een file reed. De file werd gecreëerd door de politie om ze te stoppen.