Webwereld: 'Eindhoven de lekste'

EINDHOVEN - Vijf sites van de gemeente Eindhoven vertonen lekken volgens Webwereld. De sites zijn gevoelig voor tenminste zes lekken met privacyrisico's. Inmiddels heeft de ICT-dienst Logius de gemeente van identificatiedienst DigiD ontkoppeld.
Drie lezers van Webwereld kwamen met diverse signalen dat het goed mis was met verschillende websites van de gemeente Eindhoven. Het gaat om de Belastingbalie, een vacaturesite, een portal voor 'schoon Eindhoven', de site voor bestemmingplannen, een portal gericht op mobiliteit en het niet versleutelen van persoonsgegevens bij het versturen.
Belastingbalie
Volgens Webwereld is het probleem met de Belastingbalie het meest pijnlijk. Op die site kunnen burgers onder andere automatische incasso's regelen, aangiftes doen voor bijvoorbeeld de hondenbelasting en bezwaarschriften indienen. De beheersconsole van de site is te makkelijk toegankelijk via een browser. Dat betekent dat er toegang is naar administratieve modules, maar ook dat de beheersinstellingen zijn aan te passen. Dit is voor iemand die een beetje handig is met computers makkelijk te doen. Dit geldt ook voor vier andere zogenoemde subsites van de gemeente.
Sites op zwart
De gemeente Eindhoven is ontkoppeld van DigiD en mag pas weer aangesloten worden als de beveiliging op orde is. De sites staan op zwart en de gemeente gaat uitzoeken wat er precies mis is.
Vijf andere Brabantse gemeentesites kampten eerder ook al met lekken. Het ging hierbij om Bladel, Drimmelen, Gilze-Rijen, Laarbeek en Sint-Oedenrode. De sites zijn inmiddels weer online, maar nog niet aangesloten met DigiD volgens Tweakers. Dat ze nog niet aangesloten zijn, betekent niet dat ze nog steeds lek zijn. Wanneer de gemeentesites weer gebruik kunnen maken van DigiD is nog niet bekend.


Meer over dit onderwerp:
gemeenten internet websites veiligheid