Topkok Cas Spijkers (65) uit Moergestel overleden

OISTERWIJK - Topkok Cas Spijkers uit Moergestel is zaterdagochtend op 65-jarige leeftijd overleden. Cas Spijkers was al enige tijd ziek. Hij leed aan slokdarmkanker.
Spijkers kreeg in november 2010 de diagnose kanker. Op 6 juli 2011 werd hij benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse culinaire cultuur.
Een van de bekendste tv-koks van Nederland
Cas Spijkers wordt gezien als een van de grootste en bekendste koks van Nederland van de afgelopen eeuw. Hij maakte furore als chef-kok bij De Swaen in Oisterwijk en als televisiekok. In 2009 werd de koksopleiding Cas Spijkers Academie opgericht.
'Koken met Sterren'
In de jaren ’90 bereikte Spijkers met het televisieprogramma ‘Koken met Sterren’ een groot publiek. In het RTL-programma luchtten bekende Nederlanders hun hart onder het genot van een etentje met Cas. 'Et voila' was Spijkers’ gevleugelde uitspraak als hij op tv weer eens een heerlijke maaltijd had bereid. Neerlands eerste echte tv-kok had een echte Brabantse tongval en schuwde de commercie niet, iets wat collega-koks hem indertijd nog weleens kwalijk namen.
Michelin-sterren
Voordat Cas een tv-persoonlijkheid werd, was hij al zeer bekend in de kookwereld. In 1982 kreeg hij met zijn restaurant De Swaen in Oisterwijk de eerste Michelin-ster, twee jaar later volgde de tweede. Vanwege zijn succesvolle restaurant en televisieprogramma kon niemand meer om Cas Spijkers heen. Toch duurde dit enorme succes niet eeuwig. De Swaen verloor de twee Michelin-sterren en ook aan Koken met Sterren kwam een eind.
Veel bijval voor zieke Spijkers
Aad Ouborg, vriend van Cas en oprichter van Princess, reageerde indertijd in het Omroep Brabant-programma BV Brabant op het slechte nieuws van Cas' ziekte. Hij zei dat Spijkers positief was ingesteld en de strijd aan zou kunnen. In februari startte kok Ad Janssen via Twitter een actie om Spijkers te steunen. Zijn collega-kok uit Hooge Mierde wilde hem daarmee een hart onder de riem steken. Collega's reageren geschokt op het overlijden van Spijkers.
Kanker onder controle
Begin maart kwam het nieuws naar buiten dat de uitzaaiingen van zijn kanker onder controle waren. De tumoren waren niet weg, maar wel kleiner geworden. Besloten was om te starten met een zwaardere behandeling om te proberen de tumoren nog kleiner te krijgen. Slechts drie weken later volgde een terugslag. Cas Spijkers moest opnieuw in het ziekenhuis opgenomen worden omdat het na een chemo plotseling mis ging. "Ik voelde me doodziek, verzwakt en ben voor de zekerheid naar de eerste hulp gebracht. Ze hebben me direct hier gehouden."
Cas Spijkers is 65 jaar geworden.