Collega's rouwen om 'castastische' Spijkers

EINDHOVEN - Collega's reageren geschokt op het overlijden van Cas Spijkers. De beroemde kok overleed zaterdagochtend op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.
Piet Rutten heeft jarenlang samen met Spijkers gewerkt in De Swaen. Eerst als souschef, later werd hij directeur. "Hij was behalve een collega ook een hele goede vriend. Zonder onze eerste ontmoeting had mijn leven er anders uitgezien."
Perfecte duo
In de jaren van Spijkers en Rutten groeide De Swaen uit tot een begrip. Naast haar twee Michelinsterren wilde ook iedereen eens in zijn leven bij het toprestaurant gegeten hebben. "Wij voelden elkaar zo goed aan. Dat merkte de gasten ook. Wij waren het perfecte duo. Hij is van onschatbare waarde geweest".
Princess
In de laatste jaren van De Swaen stond daar ineens Aad Auborg op de stoep. De Bredase directeur van Princess: "Wij zochten iemand voor onze producten. Omdat we alleen maar met de beste mensen wilden werken was Cas dé optie. We hebben de hele wereld rond getrokken. Hij had alles wat we zochten. Hij was de beste in zijn vak en kon entertainen". Het succes van Spijkers volgens de Bredanaar: "Zijn puurheid. Hij is altijd een echte Brabander gebleven."
"Braakhekke
Joop Braakhekke noemt Spijkers "een absoluut monument. Dit is een groot verlies voor de culinaire wereld. Hij verzon dingen waar nog nooit iemand aan had gedacht." Ook Pierre Wind heeft louter lof voor zijn overleden vriend en collega. "Ik heb er ooit voor gepleit het woord 'castastisch' in de Van Dale op te nemen. Dat omschreef ten volle wat en hoe hij was."
Leerling Nico Boreas: een en al inspiratie
Topkok Nico Boreas heeft vier jaar onder Spijkers mogen leren. Hij kijkt nog met veel plezier terug op die tijd. "Het was een ontzettend aardige man die een en al inspiratie uitstraalde. Hij was zo divers en had op kookgebied een enorm breed repertoire. Ongelofelijk." Boreas is ook geschrokken. "We wisten dat hij ziek was, maar toen ik het nieuws vanochtend hoorde was ik toch geschokt. Eén van de beste koks van de afgelopen decennia is er niet meer."
Zaterdagochtend overleden
Topkok Cas Spijkers is zaterdagochtend op 65-jarige leeftijd overleden.