Piet Rutten: “Cas Spijkers was een uitzonderlijk talent”

OISTERWIJK - Piet Rutten werkte jarenlang in De Swaen in Oisterwijk samen met de overleden topkok Cas Spijkers uit Moergestel. Eerst als souschef, later werd Rutten directeur. Tegenover Omroep Brabant haalde hij herinneringen op aan de meesterkok.
Rutten kan zich nog goed de beginperiode herinneren waarin hij met de zaterdagochtend overleden Cas Spijkers samenwerkte. "Het viel mij al snel op dat hij een uitzonderlijk talent op kookgebied was. Een van de aardigste voorbeelden is dat Cas een patrijs in de oven schoof en ik op een gegeven moment tegen hem zei ‘chef, de patrijs is volgens mij goed’. Daarop sprak Cas de legendarische woorden: ‘ik voel nog niks op de botten, dus laat maar lekker zitten’. Hij kroop als het ware met de patrijs de oven in, zo gepassioneerd ging hij met dit soort zaken om." Rutten voegt daar aan toe dat hij 'al redelijk snel in de gaten had dat hij het niveau van de meester wel nooit zou halen'.
Chef als beroemdheid
Volgens Rutten heeft Cas Spijkers mensen uit de keuken een gezicht gegeven. Zijn collega's reageerden dan ook geschokt op het overlijden van Spijkers. "Hij heeft van chefs beroemdheden gemaakt, iets wat 25 jaar geleden volstrekt ondenkbaar was. Chefs hoorden in de keuken, die kwamen niet in het restaurant. Cas deed dat allemaal wel."
Dat kreeg een nieuwe dimensie met kookprogramma’s op televisie. "Na hem zijn later veel andere chefs met veel plezier ingestapt. Een weekje televisie kijken zonder een beroemde chef voorbij te zien komen, is bijna ondenkbaar geworden. En Cas was de eerste."
Echtgenote Marjo
Cas’ vrouw Marjo is volgens Rutten altijd ongelooflijk trots geweest op Cas. "Ze heeft hem trouw gevolgd. Het is natuurlijk leuk om in de armen van een man als Cas te hangen en ik weet dat Marjo dat met heel veel plezier gedaan heeft."
Rutten bekent dat Cas hem weleens een bos rozen liet kopen voor Marjo. "Dan had hij zelf geen tijd en gaf hij bloemen omdat het weer later was geworden dan de bedoeling was. Ja, we moesten ook wel een beetje schipperen met elkaar."
Schilderen
In zijn vrije tijd vond Cas het leuk om te schilderen. Rutten: "Dat is hij blijven doen en deed hij heel verdienstelijk." In de beginperiode maakte Spijkers vooral, zei hij altijd, hele zware schilderijen. "Niet omdat het onderwerp zo zwaar was, maar omdat hij ongelooflijk veel verf gebruikte."
Rutten denkt dat Spijkers uit het schilderen creativiteit putte. "Om nieuwe gerechten te bedenken en zaken te bedenken die goed waren voor het bedrijf."