30.000 euro ingezameld voor 'takkencirkel' Van Abbe

EINDHOVEN - De inzamelingsactie voor het behoud van een kunstwerk in het van Abbemuseum heeft 30.000 euro opgeleverd. Dat heeft het actiecomité voor het behoud van het kunstwerk 'Wood Circle' vandaag bekendgemaakt. Het geld is door meer dan 250 particuliere donateurs bijeengebracht.
Het museum kan het kunstwerk 'Wood Circle' van de overleden kunstenaar Richard Long kopen van de erfgenamen. Die vragen 160.000 euro voor Wood Circle. Het kunstwerk bestaat uit 840 takken die zijn gerangschikt in de vorm van een cirkel met een doorsnee van zeven meter. Het werk uit 1977 is al jaren in bruikleen bij het Van Abbe. Het museum moet zelf nog de resterende 130.000 euro betalen. Dat lukt door een gift van de Bankgiroloterij.
Voor de kunst
De actie voor het werk van Richard Long was één van de eerste Brabantse acties op de website www.voordekunst.nl. Op deze website worden ideeën van kunstenaars en kunstinstellingen gepresenteerd; het publiek wordt dan gevraagd de initiatieven geldelijk te steunen. Sinds de zomer bestaat een speciale Brabantse editie van de website.
Richard Long staat bekend om kunst met materialen die hij in de natuur aantreft. De Pont in Tilburg heeft een kunstwerk van hem dat bestaat uit een ruim negen meter grote cirkel van wittte zandsteen.