Vader Guusje van Gorp van Kanjerguusje.nl: '31 maart 2011 veranderde mijn wereld'

KAATSHEUVEL - Zondagmiddag 30 oktober overleed de 10-jarige Guusje van Gorp uit Kaatsheuvel aan de gevolgen van kanker. Acht maanden geleden kregen haar ouders Lowie en Yvonne van Gorp het nieuws te horen dat hun dochter ongeneeslijk ziek was. Vanaf dat moment besloot haar vader een blog bij te houden.

Lowie van Gorp <a href="http://guusje-lowie.blogspot.com/" target="_blank">schrijft</a> bijna dagelijks over zijn gezin. Zijn vrouw Yvonne, dochters Janneke (17), Lisa (15), Guusje (10) en Loes (8) en zijn zonen Hans (14) en Anton (12). Vanaf het begin blijkt dat Lowie erg open is over wat zijn familie overkomt.
In zijn eerste blog schrijft hij over zijn besluit om Guusje zelf te vertellen dat ze <a href="http://guusje-lowie.blogspot.com/2011/04/het-kleine-meisje-met-lange-blonde.html" target="_blank">ziek</a> is. "Ik ga voor haar op bed zitten en pak haar beide handen. Ik kijk haar diep in de ogen. Yvonne houdt Guusje vast. De artsen staan achter mij. Ik vertel Guusje dat we morgenochtend vertrekken naar een ziekenhuis in Amsterdam. Ze is ziek. Heel erg ziek.."
Lowies blogs zijn puur en eerlijk. Iedereen mag weten hoe moeilijk het af en toe is. Op 21 april schrijft Lowie: "Yvonne is een beetje <a href="http://guusje-lowie.blogspot.com/2011/04/donderdag-21-april-2011.html" target="_blank">pissig</a>, want de pedagogisch medewerker heeft haar gevraagd waarom wij zo nodig met twee personen continu bij Guusje aanwezig zijn. Wij hebben toch ook nog vijf kinderen thuis? Wat een bemoeial. Onze kinderen worden thuis uitstekend opgevangen."
<B>Kanjerketting</b><BR>Een onderwerp dat regelmatig terugkeert is de 'Kanjerketting'. Een ketting die kinderen bij elkaar verzamelen door kralen die ze krijgen bij elke vervelende behandeling die ze moeten doorstaan. "Guusje heeft ook een Kanjerketting. Deze is voor haar van grote waarde", schrijft Lowie van Gorp op zijn blog. "Bij elke vervelende behandeling krijgt ze een beloning. Een kraal die zegt: "Guusje, jij bent een kanjer!" Ze heeft al kralen voor prikken, scans, echo, röntgen, <a href="http://guusje-lowie.blogspot.com/2011/04/zondag-17-april-2011.html" target="_blank">beenmergpunctie,</a> narcose, radioactieve behandeling, opname intensive care, etcetera. Meer dan 65 kralen hangen aan haar ketting. Hoeveel zullen het er worden?", schrijft Lowie op 17 april.
Op 10 juni zijn het er al <a href="http://guusje-lowie.blogspot.com/2011/06/donderdag-9-juni-2011.html" target="_blank">meer dan 125</a>; op 3 augustus meer dan 180. "Meer dan tweeënhalve meter kralen die in chronologische volgorde het verhaal vertellen van haar ziek zijn. De laatste kraal staat symbool voor gistermiddag: <a href="http://guusje-lowie.blogspot.com/2011/08/woensdag-3-augustus-2011.html"target="_blank">bestraling</a>", aldus Lowie op zijn blog.
Een paar dagen geleden nog schreef hij over het aantal rode kralen die Guusje had. De kralen staan symbool voor het bloedprikken, waar Guusje geen fan van is. "Sommige mensen worden al bang van een klein prikje. Kijk naar Guusjes kanjerketting en tel het aantal rode kralen. <a href="http://guusje-lowie.blogspot.com/2011/10/donderdag-27-oktober-2011.html" target="_blank">Dat doet pas pijn."</a>
<B>Cynisch</b><BR>Diezelfde dag betrapt Lowie zich er op dat hij cynisch wordt van de hele situatie als hij schrijft over een mail die hij stuurt naar Stichting Doe een Wens. "Ik weet niet of Guusjes wens binnenkort in vervulling kan gaan. Dat zal voor Guusje een enorme klap zijn. Kan er wel bij. Kan Guusje wel hebben. Sinds half maart heeft ze toch alleen maar goed nieuws gehad. Nu word ik cynisch. Niet doen Lowie. Niet uit je rol vallen."
<b>'Guusje vliegt weg'</b><BR>Drie dagen later, op 30 oktober, is het 'kleine meisje met lange blonde haren' <a href="http://www.omroepbrabant.nl/?news/1639391273/kanjerguusje+trending+topic+na+dood+10-jarig+meisje.aspx" target="_blank">overleden</a>. Precies acht maanden na Lowies eerste blog en de eerste confrontatie met de gruwelijke ziekte.
"Guusje, Papa, mama, Janneke, Lisa, Hans, Anton, Loes en de favoriete verpleegkundige zijn erbij. We omringen Guusje met onze liefde, als ze <a href="http://guusje-lowie.blogspot.com/2011/10/zondag-30-oktober-2011.html" target="_blank">wegvliegt</a>. Om half 3 's middags. Op weg naar een andere werkelijkheid. Een wereld zonder pijn."
<b>Trending topic</b><BR>Op internet deed het verhaal de ronde dat het Guusjes <a href="http://www.omroepbrabant.nl/?news/1639391273/kanjerguusje+trending+topic+na+dood+10-jarig+meisje.aspx">laatste wens</a> was om trending topic te worden op Twitter. Dat is gelukt, maar volgens Guusjes vader Lowie klopt het verhaal niet. "Guusje wist niets van Twitter af."Deel dit artikel: