Graven, graven en nog eens graven: het verleden van Keent in een kunstwerk

KEENT - 'De Maasarm' van Willem Claassen is een groot en ruig ding. Maar hier in het weidse landschap bij Keent kijk je er snel overheen. De oude Maasarm, de dijken er omheen, het uitzicht dat nergens door flats of hoge gebouwen wordt onderbroken, het vraagt allemaal aandacht waardoor je het kunstwerk onder aan de dijk makkelijk over het hoofd ziet.
De oude mannen die op de brug naar Keen kijken wat zich beneden in het veld afspeelt, zijn vooral stil blijven staan door de herrie die ze horen. De generator, de elektrische zaag en het spijkerpistool waarmee Willem en zijn vriendin bezig zijn, vallen op in een omgeving waarin je verder vooral de wind hoort en af en toe een fazant.
Gejut hout
Willem heeft eigenlijk weinig tijd voor het interview. De buitenkant van zijn kunstwerk wordt helemaal bekleed met hout dat hij gejut heeft in de uiterwaarden van de Maas. Elk plankje moet apart op maat worden gezaagd en daarna worden vastgemaakt. En vrijdagmiddag moet zijn 'Maasarm' klaar zijn.
Op het gras heeft Willem een boot neergelegd en daaruit steekt een enorme, gebogen arm. Aan die arm hangt een hand, die groot genoeg en stevig genoeg is om de kunstenaar te dragen terwijl hij aan zijn schepping timmert. De arm kan je zien als een menselijke arm maar ook als de arm van een graafmachine.
Op de plek waar het kunstwerk ligt, stroomde vroeger de Maas. Aan het begin van de 20e eeuw werd de Maas verlegd naar het noorden. Het was een werkverschaffingsproject; de nieuwe bedding van de rivier werd met de schop gegraven. 'Mijn kunstwerk is een hommage aan díe mensen,' zegt Willem.
Graafmachines
Maar 'De Maasarm' verwijst ook naar het nu. De oude bedding van de rivier is indertijd opgevuld en daarna tientallen jaren gebruikt als landbouwgrond. Graafmachines graven een deel nu weer af zodat er een waterberging ontstaat; als het water in De Maas te hoog komt te staan, kan een deel hier veilig wegvloeien. Keen blijft dan bereikbaar door een nieuwe brug.
De gemeente Oss en het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur hebben al een paar keer opdracht gegeven voor een kunstwerk op een bijzondere plek in Oss. Die opdrachten gaan telkens uit van een jaar en dat geldt ook voor 'De Maasarm'. Over ruim een jaar is hij alweer weg. Fiets er eens langs voor die tijd.

Meer over dit onderwerp:
keent de oude maasarm