Twee medewerkers geschorst tijdens onderzoek gemeente naar dodelijk ongeluk zwembad Reeshof

TILBURG - Twee medewerkers van de gemeente Tilburg zijn geschorst gedurende het onderzoek naar het dodelijk ongeluk in zwembad Reeshof. De gemeente wil niet kwijt om welke medewerkers het gaat. Zwembad Reeshof is donderdag nog gesloten.

Bij het ongeluk raakte een vijf maanden oude baby ernstig gewond toen twee geluidsboxen losraakten van het plafond en haar raakten. De baby werd na <a href="http://www.omroepbrabant.nl/?news/164083832/Baby+overleden+na+ongeluk+in+zwembad+Reeshof+Tilburg.aspx" target="_self">het ongeluk in het zwembad</a> gereanimeerd en daarna naar het ziekenhuis in Rotterdam gebracht. Daar overleed het meisje rond middernacht. De 27-jarige moeder raakte ook gewond aan haar hoofd.
<b>Meerdere onderzoeken</b><br> Naast de gemeente, gaat ook justitie een strafrechtelijk onderzoek doen. Hiervoor worden enkele medewerkers van de gemeente verhoord. Tevens starten de provincie, als toezichthouder op zwembaden, en de politie een onderzoek.
<b>Inspectie in april</b><br />Volgens Noordanus moet zo snel mogelijk duidelijk worden waar het precies is misgegaan. "Tijdens een inspectie in april kwam naar voren dat de bevestiging van de geluidsinstallatie niet in orde was en vervangen moest worden. Dat is niet gebeurd." Volgens de burgemeester is het zwembad zelf hierin in gebreke gebleven, maar omdat het zwembad onder de gemeente valt, neemt hij de verantwoordelijkheid hiervoor op zich.
<b>Onduidelijk</b><br />Onduidelijk is waarom het onderhoud niet is uitgevoerd. Volgens de burgemeester is er een menselijke fout gemaakt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. "Het is heel tragisch dat deze fout is uitgelopen op een drama." Het zwembad valt onder de verantwoording van de gemeente. Noordanus wil dat de onderste steen boven komt. Hij hoopt voor het eind van de dag duidelijk te hebben waar het mis is gegaan.
Scheurtjes in roestvrijstalen kabels<br>Volgens een toezichthouder van de provincie zijn scheurtjes in de roestvrijstalen kabels waaraan de luidsprekers hingen waarschijnlijk de oorzaak van het ongeluk in <a href="http://www.omroepbrabant.nl/?news/164058982/Luidsprekers+vallen+in+zwembad+Reeshof+Tilburg,+baby+levensgevaarlijk+gewond.aspx" target="_self">zwembad Reeshof.</a> De haarscheurtjes zijn ontstaan door de vochtige lucht in het zwembad. In verband met het onderzoek blijft het zwembad tot donderdag gesloten.
<b>Reacties uit de gemeentepolitiek</b><br>Tilburgse politici reageren geschokt op het ongeval. Loes Dielissen van de Tilburgse Volkspartij zegt een traantje weggepinkt te hebben. Joost van Puijenbroek, fractievoorzitter van TROTS, stelt wethouder Jan Hamming verantwoordelijk voor het ongeval: "In april was er een onderzoek waaruit bleek dat de kabel van de geluidsbox vervangen moest worden. We zullen de wethouder confronteren met deze nalatigheid." De fractie van TROTS heeft inmiddels een spoeddebat aangevraagd met wethouder Hamming.
CDA-fractievoorzitter Marcel van den Hoven prijst de reactie van de burgemeester. Hij vindt dat er eerst een onderzoek moet komen voordat er een schuldige aangewezen kan worden. Fractievoorzitter Paulus Oerlemans van GroenLinks deelt die mening.
Fractievoorzitter Cecile Fransen van de VVD: "Het is zeer betreurenswaardig dat dit eerst moet gebeuren voordat mensen aan het denken worden gezet om hun zaakjes op orde te brengen."
Meer over dit onderwerp:
zwembaden zwembad de reeshof ongevallen
Deel dit artikel: