'Paarden beter verzorgd op paardenmarkt Hedel'

HEDEL - De paarden op de paardenmarkt in Hedel worden dit jaar een stuk beter verzorgd dan vorig jaar. Dat zegt dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals.
De paardenmarkt in het Gelderse Hedel, net over de Brabantse grens, ging in de nacht van zondag op maandag van start. Even na middernacht werden de dieren naar de markt gebracht.
De paardenmarkt bestaat al eeuwen. Vorig jaar was er veel commentaar op de paardenmarkt omdat de dieren niet goed verzorgd zouden worden. Een inspectieteam van dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals constateerde toen hoe pony's geslagen en geschopt werden. De beesten stonden urenlang op een kluitje en werden als haringen in een ton aangevoerd.
Er was geen toezicht op het welzijn van de dieren op de markt tussen middernacht en vijf uur 's ochtends. De Algemene Inspectiedienst trof in ieder geval twee ernstig zieke pony's aan, waarvan er een werd afgemaakt.
Situatie verbeterd
Maandag bleek het al een stuk beter te gaan. Volgens Margreet Steendijk van Eyes on Animals hebben de paarden dit jaar ‘veel meer ruimte, staan de beesten veel minder dicht op de muziek en is er stro, hooi en water’. "De Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit heeft de hele nacht gepatrouilleerd en dat is merkbaar."
Paard voor 25 euro
Ook op de paardenmarkt in Hedel is de crisis merkbaar. Veel mensen hebben hun paard weggedaan omdat het te duur is geworden. Waar vroeger particulieren naar de paardenmarkt kwamen om bijvoorbeeld een paard voor hun dochter te kopen, komen nu vooral handelaren naar Hedel om een paard te kopen. Deze gaan voor soms bizar lage prijzen weg, soms voor slechts 25 euro.
Dat zorgt er ook voor dat paarden soms worden achtergelaten op de markt omdat handelaren het niet de moeite niet vinden om ze mee terug te nemen. Ook hier is dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals erg op bedacht. Maandagmiddag komen leden van de organisatie dan ook terug om te controleren.
Controles volgend jaar
Eyes on Animals heeft al aangekondigd ook volgend jaar weer op de paardenmarkt in Hedel te gaan controleren.
Meer over dit onderwerp:
hedel paardenmarkt eyes on animals paarden