Elfde van de elfde van de elfde: Carnaval, baby's en bruiloften

EINDHOVEN - Het was vrijdag de elfde van de elfde van tweeduizendelf, oftewel 11-11-11. Voor veel mensen was het een speciale dag. "Het komt vanuit m'n tenen omhoog, het verzamelt zich rond m'n navel en barst dan los in m'n borstkas." Het kan niet missen, het carnavalsseizoen is officieel begonnen!
In Oeteldonk ging het carnavalsfeest om elf minuten over elf exact van start met het Oeteldonkse volkslied. Gearmd en met de hand op de borst zong het geelroodwit geklede publiek luidkeels mee. "Eindelijk!", verzuchtte een van de aanwezigen. "Het grote feest is begonnen. Nu gaan we het hele weekend door!"
Boerenkieltje voor carnavalsbaby
In het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven werd om, hoe kan het ook anders, acht over acht, een heuse 11-11-11-baby geboren. Mitchell is zijn naam en hij maakt het goed. Ook het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch besteedt aandacht aan deze speciale dag. Het eerste 11-11-11 kindje wordt hier in het zonnetje gezet.
Ook in Den Bosch zag een kindje vrijdag het levenslicht. De Oeteldonkse carnavalsbaby, Fiene genaamd, kreeg een boerenkieltje cadeau van enkele leden van de Prinselijke Propaganda Club, de oudste carnavalsclub van Den Bosch. Voor de kersverse ouders hadden ze een fles Bossche brandewijn meegebracht.
11 jaar
Niek van Balkom uit Raamsdonksveer werd elf jaar geleden precies om 11 over 11 geboren op 11-11. Hij viert dit jaar dus zijn elfde verjaardag. Hij werd flink in het zonnetje gezet door de jeugdprins die hem verraste met een medaille.
Recordpoging polonaise lopen
Vrijdag was het precies 50 jaar geleden dat carnavalsstichting De Drumknaauwers uit Gemert het levenslicht zag. In Gemert grepen ze deze speciale datum dan ook aan voor een speciale recordpoging. Maar liefst 1412 mensen liepen daar in polonaise door de straten. De polonaise legde een parcours zo'n 750 meter af, en een jurylid van het Guiness Book of Records hield alles nauwlettend in de gaten. Zo mochten de carnavalsvierders elkaar tijdens de recordpoging niet loslaten.
Volgens prins Carnaval lijkt de recordpoging heel makkelijk, maar is het dat zeker niet. "Al die mensen tegelijkertijd aan het bewegen krijgen en dezelfde snelheid te laten aanhouden, dat is een enorme uitdaging. Het is al vaker geprobeerd een record te vestigen met een polonaise, maar toen is het niet gelukt." Ook Johan Vlemmix was bij het feestje in Gemert aanwezig, hij gaf het startschot voor de feestelijke carnavalsstoet.
Ja, ik wil!
Voor vele Brabantse koppels is vrijdag de dag van hun leven. In veel gemeenten vinden op deze 11-11-11 zeker twee of drie keer zo veel huwelijken plaats als op andere vrijdagen in november. In Den Bosch bijvoorbeeld, trouwen negentien stellen, maar het animo was veel groter. Negen andere trouwlustige koppeltjes moesten worden teleurgesteld vanwege de grote drukte.
In Tilburg stappen maar liefst 35 trouwlustigen in het liefdesbootje, goed voor een landelijk record. Onder hen Jean-Pierre en Anthony, zij gaven elkaar 's ochtends het ja-woord en stonden stralend op het bordes bij het Tilburgse stadhuis.
Ook in Oudenbosch vloog de rijst door de lucht, daar trouwde nar Stefan van Oud-Gastel om elf over elf met zijn Suzanne. Het bruidspaar kwam op een carnavalswagen aan bij het stadhuis. En Prins Cinquantio trouwde in Rommelgat - in het dagelijkse leven bekend als Veldhoven - de dolgelukkige Elwin en José. Zij waren allebei gekleed in het roze.
In Bergen op Zoom trouwde Jean Voormeulen om 11 minuten over 11 met Wout de Weert. Ze zijn precies 25 jaar samen. Bovendien was Wout jarig op 11-11-11. De kleinkinderen mochten met opa en oma in de bakfiets mee naar het stadhuis.
Oprichting carnavalsclub
De magische datum 11-11-11 was aanleiding voor de oprichting van carnavalsclub KG Diezepiezers. Hoewel de club nog in de kinderschoenen staat, zijn de eerste activiteiten al gepland. Zo hadden ze vrijdagochtend om halftien met alle leden een bierontbijt.
Leeftijd telt op tot 111
Norbert van Berckel uit Den Bosch wees de redactie er op dat als volwassenen de laatste cijfers van hun geboortejaar optellen bij de leeftijd die ze dit jaar krijgen, dit uitkomt op 111. Voorbeeld: als je in 1978 geboren bent en dit jaar 33 wordt of bent geworden, tel je 78 op bij 33. Voor kinderen van 11 jaar en jonger is die optelling 11.
11
Het getal 11 was natuurlijk hét getal van carnaval. Het getal elf wordt wel als het dwazen- of gekkengetal gezien. Waarschijnlijk omdat het 1 minder is dan 12, het getal van perfectie. Zelfs het woord 'gekkengetal' heeft precies elf letters.

Meer over dit onderwerp:
carnaval 11-11-11