Bisdom wil tien kerken in Eindhoven sluiten

EINDHOVEN - Binnen nu en ruim twee jaar gaan in Eindhoven tien kerken dicht, maximaal acht andere blijven open. Het bisdom Den Bosch heeft dit besloten. De beslissing is een gevolg van de fusiegolf in het bisdom.

Voor Eindhoven betekent dat dat de stad in de toekomst <a href="http://www.bisdomdenbosch.nl/default.aspx?class=items&item=500" target="_blank">nog maar twee parochies</a> heeft. In de Catharinakerk in de binnenstad zal uiterlijk 1 januari 2015 geen mis meer worden opgedragen. Het bisdom wil vooral beeldbepalende kerken in de voormalige dorpskernen van Eindhoven open houden. Alleen als er geld van derden komt voor een restauratie, zou ook de Paterskerk zijn liturgische functie kunnen behouden.
<b>Rapport gebouwencommissie</b><br>De parochianen zijn zondag tijdens de eucharistievieringen op de hoogte gebracht. Het besluit is genomen op basis van een rapport van de gebouwencommissie van het bisdom. Die heeft alle kerken onderzocht.
"De op basis hiervan totstandgekomen keuzes zijn niet door de parochiebesturen, maar 'na rijp beraad' door het bisdom gemaakt", zo meldt bisschop Antoon Hurkmans. Volgens hem kost het te veel geld en mensen om alle kerken op te houden. Er wordt gefaseerd gezocht naar een andere bestemming voor de vaak religieuze gebouwen.
<b>'Geen andere mogelijkheid'</b><br>Hurkmans zegt dat hij zich zeer bewust is van de pijn, die de plannen teweeg brengen, maar ook dat hij geen andere mogelijkheid ziet. Hurkmans hoopt dat 'we op een kleiner aantal locaties, maar gaandeweg met meer mensen dan nu de zondag kunnen blijven vieren'. Uiteraard geld dit ook voor doop- en communievieringen en uitvaarten. "Kortom, dat het kerkelijk leveren er door mag gaan en zelfs mag groeien", aldus Hurkmans.

Meer over dit onderwerp:
rk katholiek bisdom de bosch eindhoven kerken
Deel dit artikel: