Minder edities bij Brabantse kranten door storing Wegener

EINDHOVEN - Door een technische storing bij uitgever Wegener komen het Brabants Dagblad, BN DeStem en het Eindhovens Dagblad met noodedities.

Het bleek maandagavond rond kwart voor elf niet meer mogelijk om pagina's naar de drukkerij te sturen. Veel kranten zijn daardoor incompleet.
Bij BN DeStem zijn maar twee van de acht edities verschenen. Het gaat om de edities Bergen op Zoom en Breda. De abonnees van het Brabants Dagblad krijgen alleen de editie Tilburg.
<B>Ontevreden lezers</b><BR>Lezers zijn niet blij met de noodedities van de krant. Zo vraagt Chantal zich af of 'een halve krant van De Gelderlander in de bus nieuws is. "We hebben toch echt <a href="http://twitter.com/#!/Sjanti/status/136332839334580224" target="_blank">betaald voor een hele</a>", twittert ze. Celèsta Londema vraagt zich af of de krantenbezorger het misschien <a href="http://twitter.com/#!/CiaoBella_NL/status/136332470277779456" target="_blank">te koud</a> vindt en in bed is gebleven en Chantal Jansen vraagt zich af of ze verhuisd is, als ze de <a href="http://twitter.com/#!/xChantalJansen/status/136330219383554048" target="_blank">krant van Twente</a> in de bus vindt. Kitty Schaap ten slotte zit <a href="http://twitter.com/#!/kittyschaap/status/136334648514056192" target="_blank">'ontzettend saai krantloos te ontbijten'</a> en baalt ervan dat haar ochtendritueel nu in de war wordt geschopt.
<B>ED gemaakt bij collega thuis</b><BR>Ook het Eindhovens Dagblad had last van de technische storing. "We konden onze kant en klare pagina's niet doorsturen naar de drukkerij in Best", vertelt Adjunct-hoofdredacteur Mario Bouwmans van het Eindhovens Dagblad. "Omdat het ook via allerlei omwegen niet lukte om met laptops de pagina's door te sturen, zijn we naar het huis van een collega gegaan, waar we een goede verbinding hadden."
Uiteindelijk kon de krant rond twee uur maandagnacht de pagina's doorsturen. Bij het Eindhovens Dagblad verschenen alleen de edties Eindhoven en Helmond. Normaal brengt de krant zes edities uit. "Daarom hebben we besloten de online krant voor iedereen open te stellen dinsdag", aldus Bouwmans.
<B>BN DeStem</b><BR>Bij BN DeStem ging het om elf uur maandagavond mis. "Op het moment dat de eerste edities zouden worden verstuurd, ging het mis", vertelt adjunct-hoofdredacteur Henk Boot van BN DeStem. "Tussen tien en twee uur 's nachts konden we niets doen. Daarna kwam de boel weer op gang, maar toen hadden we een flinke achterstand." Daarom komt de krant met twee in plaats van zes edities. "We hebben complete kranten kunnen maken, maar met twee edities in plaats van zes", aldus Boot.
Gevolg is dat abonnees een verkeerde editie in de bus krijgen. "Sommige lezers krijgen de krant ook nog eens later wegens bezorgproblemen", zegt Boot ten slotte. "Veel van onze bezorgers zijn scholieren en die moesten weer naar school. Die kranten worden dus later alsnog bezorgd."
<B>Eerder al grote storing</b><BR>In augustus werd het concern ook al getroffen door een <a href="http://www.omroepbrabant.nl/?news/1593361013/Geen+Brabantse+kranten+door+storing.aspx">grote storing</a>. Toen konden het Brabants Dagblad, het Eindhovens Dagblad en BN DeStem door computerproblemen niet bij de drukker in Best komen. Volgens de hoofdredacteur van BN DeStem hadden ze nog nooit zo'n grote storing meegemaakt.
Adjunct hoofdredacteur Mario Bouwmans van het Eindhovens Dagblad zegt dat de redactie de storingen beu is. De techische problemen kunnen wij missen als kiespijn, zegt hij.
Bij een storing zou een applicatie om de krant op een tablet computer als de Ipad te kunnen lezen uitkomst kunnen bieden. Maar de Wegener kranten hebben nog steeds geen app voor de Ipad. Volgens Bouwmans wordt daaraan gewerkt en is het een kwestie van tijd dat de Brabantse regionale kranten ook op de Ipad beschikbaar zijn. BN De stem is daar al mee aan het experimenteren

Deel dit artikel: