B en W Den Bosch pleiten voor andere inkomensgrens huurwoningen

DEN BOSCH - De inkomensgrens voor een sociale huurwoning moet worden opgetrokken naar 45.000 euro. De huidige regeling brengt jaarlijks ruim tweehonderd huishoudens in de problemen.
Ook leidt ze tot een tweedeling in de maatschappij. Burgemeester en wethouders van de gemeente Den Bosch schrijven dit aan minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken.
Brief aan minister Donner
Door nieuwe regels mogen alleen mensen met een inkomen tot 33.000 euro een huis in de sociale sector huren. Voor mensen die meer verdienen, leidt dit tot problemen, zo schreven B en W ruim een jaar geleden al aan Donner. Ook komen hierdoor jaarlijks ongeveer driehonderd huurhuizen minder vrij.
De regeling leidt dus in de verste verte niet tot de verwachte stijging van het huurwoningaanbod voor mensen met een lager inkomen. Bovendien neemt door de nieuwe voorwaarden de wachttijd voor de middeninkomensgroepen verder toe, zo stelt het Bossche college.
'Capaciteit voor handhaving ontbreekt'
Praktisch loopt de gemeente ook tegen een probleem aan. 'Handhaving op ontduiking van de regels, hetgeen gebeurt, is moeilijk, en daarvoor ontbreekt de capaciteit,' zo berichten B en W aan Donner.
Een kopie van hun brief is gestuurd naar alle fracties in de Tweede Kamer, de 36 grootste gemeenten van ons land, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Aedes, de brancheorganisatie van woningcorporaties, de Woonbond, die de belangen van huurders behartigt, en de media.