Jordy (10) na schorsing Hapse Boys: "Maar ik heb toch niks gedaan papa?"

HAPS - De 10-jarige Jordy Verstegen mocht twee wedstrijden niet voetballen met zijn vriendjes van de E3 van Hapse Boys. Dit omdat zijn ouders geen vrijwillige bardienst willen draaien in de kantine van de voetbalclub uit Haps.
De club uit Haps werkt al jaren met een systeem van 'verplicht' vrijwilligerswerk. Hapse Boys vraagt alle ouders van de 270 jeugdspelers om eens per seizoen drie uur bardienst te draaien. Dit ging tot nu toe altijd goed. Dit voetbaljaar leverde het echter twee keer een probleem op. Beide keren werd uiteindelijk een jeugdspelertje gestraft.
<b>Geen andere optie</b><br>Wedstrijdsecretaris Ronnie Weeren van Hapse Boys noemt schorsing een rigoreuze en harde maatregel. Maar volgens hem ziet het bestuur geen andere mogelijkheid om een duidelijk statement te maken. Namelijk dat een club niet zonder ouders als vrijwilligers kan.
Weeren vindt het opvallend dat de ouders van Jordy geen vrij kunnen nemen. "Bijzonder, de ouders van 268 andere spelers kunnen dat wel regelen. Op mijn werk moeten ook weleens collega's eerder weg bijvoorbeeld omdat ze op school voorleesouder zijn."
<b>Absurde maatregel</b><br>Vader Bennie Verstegen is boos. Hij vindt de straf die zijn zoon is opgelegd absurd. Hij vertelt dat hij als zelfstandige ondernemer vaak in de weekenden werkt. Ook zijn vrouw werkt vaak op zaterdag. Volgens Verstegen zijn hij en zijn vrouw best bereid wat vaker shirtjes te wassen. Maar bardiensten draaien is geen optie. "Moet ik dan een vrije dag nemen om in de kantine te gaan staan?" vraagt Verstegen zich af.
Wanneer gevraagd wordt hoe hij zijn zoon over de straf verteld heeft, schiet vader Verstegen vol. "Mijn zoon vroeg hoe laat hij moest voetballen. Ik zei: je hoeft vandaag niet te voetballen want je bent geschorst. Waarop mij zoon vroeg: Maar papa, ik heb toch niets gedaan? Hoe moet ik aan een kind van tien uitleggen dat hij niet mag voetballen met zijn vriendjes omdat papa en mama geen bardienst kunnen draaien?"
<b>Opnieuw maatregelen</b><br>Bennie Verstegen weet niet direct een oplossing voor de impasse. Zijn zoon naar een andere club sturen is geen optie. Want Jordy moet alleen op de fiets kunnen en er is geen andere club in het dorp. Wedstrijdsecretaris Weren stelt dat er opnieuw maatregelen volgen wanneer de ouders opnieuw de bardienst weigeren.


Meer over dit onderwerp:
voetbal hapse boys bardienst haps schorsing
Deel dit artikel: