Partij voor Friesland overweegt acties op première New Kids Nitro

BARTLEHIEM - De film New Kids Nitro die volgende week in première gaat in Eindhoven krijgt op de première-avond waarschijnlijk te maken met De Partij voor Friesland. Jongeren van die partij plaatsten vorige week een filmpje op YouTube, met de dringende oproep om de film in Friese bioscopen te boycotten.
In de film worden de Friezen weggezet als een stel zombies en vervolgens klakkeloos neergemaaid door de New Kids uit Maaskantje. De gemaskerde actievoerders van de Partij voor Friesland zijn het zat dat Friezen worden weggezet als tweederangs burgers. Tot nu toe wilden de gemaskerden actievoerders niet reageren in de media. Alle verzoeken, op een jongerenzender na uit Friesland, werden geweigerd. Omroep Brabant is de eerste van de grotere media die de Partij Voor Friesland, Partij Foar Fryslân, wist te achterhalen en te interviewen.
Reden om bang te zijn
Onze verslaggever ontmoette drie leden van de partij. De omroep is betrokken bij het onderwerp en daarom wilde de partij een verklaring geven. "Moet ik bang zijn voor jullie?", vroeg de verslaggever aan drie leden van de Partij Voor Friesland. "Jij persoonlijk niet, maar wel als je naar de première gaat. Dan heb je meer reden om bang te zijn."
Geen reclamestunt
In de media is volop gespeculeerd over de partij. Eyeworks zou erbij betrokken zijn, het zou een reclamestunt zijn. Alles wijst erop dat het niet het geval is. De Friezen gaven eerder al aan via een filmpje op YouTube dat ze niet blij waren met de film.